Залихе нулте крвне групе на измаку

Милан Вујић, Анита Јанковић-Речевић
Залихе нулте крвне групе на измаку

Бањалука - У појединим службама Завода за трансфузијску медицину РС смањене су залихе крви нулте негативне крвне групе, због чега је упућен апел грађанима да дарују драгоцјену течност.

Начелница Службе за трансфузију крви Градишка Марија Цвјетковић каже да тренутно највише недостаје нулте негативне крвне групе.

- Најмање имамо те крвне групе, јер имамо пацијента који нам знатно троши залихе. Фебруар је тежак мјесец за нас јер углавном немамо акција добровољног даривања крви, а има доста операција - истакла је Цвјетковићева.

Додала је да због тога у овом периоду организују акције у Козарској Дубици и Српцу како би обезбиједили нове залихе драгоцјене течности, истакавши да ће у Градишци тек у априлу бити организоване акције даривања крви у којима учествују полицајци и средњошколци.

- Позивамо све грађане, првенствено оне који имају нулту негативну крвну групу, да наредних дана дају крв. Важно је да повећамо залихе како би била спријечена несташица ове течности - рекли је Цвјетковићева.

И у Добоју је повећана потрошња ове крвне групе, али су за сада залихе задовољавајуће.

- Залихе крви су добре и успијевамо одговорити на све захтјеве, али тренутно имамо већу потрошњу нулте негативне крвне групе јер на одјељењима болнице лежи више пацијената који требају трансфузију управо те крвне групе. Позивамо даваоце да нам се јаве како не би дошло до несташице и како бисмо залихе значајније поправили - рекла је шефица Службе за трансфузијску медицину у Добоју Мира Васић.

У Требињу истичу да имају довољне резерве крви свих крвних група.

- Имамо доста добровољних акција даривања крви путем којих прикупимо значајне количине течности. У овој години већ смо имали 12 акција и за сада све функционише без проблема - рекао је шеф Службе за трансфузијску медицину у Требињу Драган Шаренац.

Директорица Завода за трансфузијску медицину РС Гордана Гузијан рекла је да ових дана имају неколико акција добровољног давања крви, што би требало знатно да побољша залихе и компоненте крви.

- Успијевали смо до сада да обезбјеђујемо довољне количине крви, иако смо током јануара и фебруара имали мањи број организованих акција даривања ове драгоцјене течности, због чега у појединим службама има мање залиха нулте негативне крвне групе. Није било отказивања операције због недостатка крви, а у сарадњи са нашим службама широм Српске тренутне залихе крви распоређујемо по потребама сваке од њих - рекла је Гузијанова.

Појаснила је да су им традиционално смањене залихе крви током јануара и фебруара, као и јула и августа због мањег броја добровољних давалаца крви, годишњих одмора, распуста у школама и на факултетима те празника.

 - У том периоду и потребе за крвљу су веће због чешћих саобраћајних несрећа. Ипак, управо због спремности на ову ситуацију, у Заводу настојимо да организујемо што већи број акција добровољног давања крви како би залихе биле побољшане прије овог периода - рекла је Гузијанова.

Даваоци

У градишкој Служби за трансфузију истичу да добровољни давалац крви може бити свака здрава особа старости од 18 до 65 година.

- Крв не треба да дају особе које тренутно примају терапију или имају акутну или хроничну болест. Мушкарци могу дати крв свака три, а жене свака четири мјесеца - навели су у овој служби и додали да годишње прикупе око 2.800 доза крви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана