Захлађење воћу спас у задњи час

nezavisne.com
Захлађење воћу спас у задњи час

Бањалука, Приједор - Најављено захлађење, са могућом сусњежицом и снијегом, неће нашкодити воћу, већ ће, напротив, погодовати за воћарство како би се вегетација која је већ почела мало зауставила.

Према ријечима Драгоје Дојчиновића, предсједника Удружења воћара Републике Српске, воћари су прижељкивали хладно вријеме јер су ових дана биле високе температуре које су проузроковале да воће почне раније да цвјета.

“Рачунамо да ћемо с овим временом које је најављено барем 10 дана имати блокирање вегетације и да ће она спорије ићи, осим ако опет не угрије као ових дана. Али временске прогнозе говоре да ће наредних дана бити ниске температуре”, рекао је Дојчиновић и додао да су ријетке врсте воћа које су мало исцвјетале.

“Температуре до минус шест или седам степени не би могле нашкодити воћу”, наглашава Дојчиновић и додаје да с водећим сортама попут јабуке, крушке, шљиве, трешње и других које наши воћари узгајају не би требало да буде проблема због нижег нивоа живе у термометру.

И Драгомир Вујковић из Бабића, код Приједора, каже да ће захлађење добро доћи јер је земљиште прилично суво.

“Пад температуре ће мало одгодити вегетацију за касније и смањити ризик од мразева. У овој фази нису најављене неке екстремне температуре, а ове што су најављене за наредни период неће причинити неку штету у воћарству”, истиче Вујковић.

Према његовим ријечима, ни најављени снијег неће нашкодити јер ће он, и ако га буде, бити краткотрајан.

“Температуре испод минус седам или осам степени би можда направиле неку штету, али температуре најављене за наредних неколико дана не би требало да направе веће проблеме”, закључио је Вујковић.

Никола Вукота, воћар из Требовљана у Градишци, истиче да је најављено захлађење стигло у посљедњи час, како би се избјегла штета.

“Примијетио сам да има кајсија које су већ цвјетале и оне ће вјероватно имати проблема јер је кајсија воћка која је осјетљива на мраз, али опет зависи од тога колико ће бити јак мраз. Ипак, код нас нема много засада кајсија, углавном се ради о појединачним стаблима”, нагласио је Вукота.

Како он каже, да је наставило сунчано вријеме вјероватно би дошло до отварања пупова и код јабука, крушака и осталих воћки и онда би, истиче он, било проблема и штете на воћу.

Прогноза

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити хладно, са снијегом у централним и источним крајевима, а током дана без падавина, али са умјереним и јаким сјеверним вјетром и са сунчаним интервалима.

Хладно с мразом очекује се у сриједу, када је крајем дана на крајњем сјеверозападу могућа слаба киша.

Метеоролози су за четвртак најавили претежно облачно вријеме са кишом и снијегом у планинама, а престанак падавина и појава сунчаних интервала очекују се током дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана