Zadužuju Doboj za još deset miliona

Dijana Dujić
Zadužuju Doboj za još deset miliona

Doboj - Odbornici Skupštine grada Doboj usvojili su juče odluku o novom kreditnom zaduženju u iznosu od deset miliona maraka, a novac je namijenjen za pomoć domaćinstvima i privredi, koji su pretrpjeli štetu tokom katastrofalnih poplava.

Odluku o kreditnom zaduženju podržalo je 20 odbornika iz SDS-a, DNS-a, SDP-a i Liste za Doboj, dok su opozicioni odbornici iz SNSD-a i SP-a i odbornik SDA bili uzdržani. Prema usvojenoj odluci, Doboj bi trebalo da se dugoročno zaduži po kamatnoj stopi do sedam odsto na godišnjem nivou i sa rokom otplate od deset godina. Ovu inicijativu pokrenuo je Klub odbornika SDS-a.

- Ne želimo da odustanemo od kredita, jer nam je cilj da pomognemo građanima koji su poplavljeni. Ovo nije predizborni trik kao što tvrdi opozicija - istakao je predsjednik Kluba SDS-a Nikola Gavrić.

U opoziciji se slažu da građanima treba pomoći, ali ne na način kako to čini lokalna vlast, jer je Doboj već previše zadužen.

- Pokušavaju da proture priču o dušebrižništvu prema građanima, a hoće da te građane zaduže sa novih deset miliona KM bez donošenja ikakvih kriterijuma na osnovu kojih će novac biti dodijeljen - izjavila je odbornik SNSD-a Sanja Vulić.

Odbornik SP-a Srđan Todorović kaže da se Doboj u prethodnom periodu zadužio više od 40 miliona maraka.

- Novac su potrošili dajući poslove prijateljima ljudi iz gradske administracije kršeći Zakon o javnim nabavkama i tenderske procedure. U prethodnom periodu je pomoć zloupotrebljavana i bojimo se da je i namjena ovog kredita kupovina glasova građana koji su se našli u ovoj nesreći  - poručio je Todorović.

Zbog ogromnog duga koji ima grad Doboj neizvjesno je da li će dobiti saglasnost Ministarstva finansija za najnovije zaduženje. Na sjednici Skupštine grada održanoj početkom jula takođe je usvojena odluka o zaduženju od deset miliona, ali Ministarstvo finansija RS tada nije dalo saglasnost za podizanje kredita.

Raspodjela novca

Planirano je da tri miliona KM dobijenih kreditom bude podijeljeno građanima, pa bi 2.900 poplavljenih domaćinstava trebalo da dobije po nešto više od 1.000 maraka. Pet miliona maraka namijenjeno je za samostalne preduzetnike i privredna društva, koja bi dobijala pojedinačne iznose od 5.000 do 10.000, dok bi 900.000 maraka bilo utrošeno za sanaciju i pomoć poljoprivrednim gazdinstvima. Za sanaciju štete koju je poplava nanijela "Gradskoj toplani" planiran je milion, a 100.000 KM za sanaciju klizišta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana