Задужују Добој за још десет милиона

Дијана Дујић
Задужују Добој за још десет милиона

Добој - Одборници Скупштине града Добој усвојили су јуче одлуку о новом кредитном задужењу у износу од десет милиона марака, а новац је намијењен за помоћ домаћинствима и привреди, који су претрпјели штету током катастрофалних поплава.

Одлуку о кредитном задужењу подржало је 20 одборника из СДС-а, ДНС-а, СДП-а и Листе за Добој, док су опозициони одборници из СНСД-а и СП-а и одборник СДА били уздржани. Према усвојеној одлуци, Добој би требало да се дугорочно задужи по каматној стопи до седам одсто на годишњем нивоу и са роком отплате од десет година. Ову иницијативу покренуо је Клуб одборника СДС-а.

- Не желимо да одустанемо од кредита, јер нам је циљ да помогнемо грађанима који су поплављени. Ово није предизборни трик као што тврди опозиција - истакао је предсједник Клуба СДС-а Никола Гаврић.

У опозицији се слажу да грађанима треба помоћи, али не на начин како то чини локална власт, јер је Добој већ превише задужен.

- Покушавају да протуре причу о душебрижништву према грађанима, а хоће да те грађане задуже са нових десет милиона КМ без доношења икаквих критеријума на основу којих ће новац бити додијељен - изјавила је одборник СНСД-а Сања Вулић.

Одборник СП-а Срђан Тодоровић каже да се Добој у претходном периоду задужио више од 40 милиона марака.

- Новац су потрошили дајући послове пријатељима људи из градске администрације кршећи Закон о јавним набавкама и тендерске процедуре. У претходном периоду је помоћ злоупотребљавана и бојимо се да је и намјена овог кредита куповина гласова грађана који су се нашли у овој несрећи  - поручио је Тодоровић.

Због огромног дуга који има град Добој неизвјесно је да ли ће добити сагласност Министарства финансија за најновије задужење. На сједници Скупштине града одржаној почетком јула такође је усвојена одлука о задужењу од десет милиона, али Министарство финансија РС тада није дало сагласност за подизање кредита.

Расподјела новца

Планирано је да три милиона КМ добијених кредитом буде подијељено грађанима, па би 2.900 поплављених домаћинстава требало да добије по нешто више од 1.000 марака. Пет милиона марака намијењено је за самосталне предузетнике и привредна друштва, која би добијала појединачне износе од 5.000 до 10.000, док би 900.000 марака било утрошено за санацију и помоћ пољопривредним газдинствима. За санацију штете коју је поплава нанијела "Градској топлани" планиран је милион, а 100.000 КМ за санацију клизишта.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана