Zadaću iz matematike rade bez udžbenika

Milijana Latinović
Zadaću iz matematike rade bez udžbenika

Banjaluka - Nastava u školama u RS uveliko se zahuktala, ali rješavanje domaćih zadataka iz pojedinih predmeta zadaje glavobolju osnovcima, jer još nisu uspjeli da pribave udžbenike iz pojedinih predmeta.

Roditelji učenika četvrtog razreda osnovne škole požalili su se našoj redakciji da u Banjaluci danima obilaze knjižare Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS u potrazi za udžbenikom iz matematike i radnim listom iz ovog predmeta. Kažu da povremeno u knjižare stigne nekoliko desetina primjeraka koji odmah budu rasprodati. Dodaju da nedostaje i udžbenik iz geografije za sedmi razred.

- Suprug je u srijedu poslijepodne bio u knjižari i opet su mu rekli da nema udžbenika za matematiku. Ne možemo spavati pred knjižarom i čekati hoće li stići i kada. Rekli su nam da će se udžbenici štampati, ali kad će stići ne zna se - kazala je majka jednog osnovca.

Udžbenik za matematiku zadaje glavobolju i Prijedorčanima i Zvorničanima.

- U toku dana očekujemo isporuku knjiga, ali ne znamo još šta će doći. Nemamo matematiku za četvrti razred osnovne škole i nema radnog lista za matematiku za treći razred - kazala je Branka Vitor iz knjižare u Zvorniku.

Portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS Dejan Kerleta kaže da su svi udžbenici u njihovom izdanju na vrijeme obezbijeđeni u svim knjižarama Zavoda.

- Kada je riječ o udžbeniku za matematiku za četvrti razred u nekim od knjižara došlo je do nestašice u trajanju od nekoliko dana, koliko je bilo neophodno za snabdijevanje novim količinama. Riječ je o udžbeniku koji je odranije u upotrebi i teško je bilo odrediti tiraž prije početka školske godine. Žao nam je ukoliko neko od roditelja nije u određenom trenutku našao udžbenik - kazao je Kerleta i dodao da nastoje što prije dopremiti udžbenik matematike u sve knjižare.

Besplatni udžbenici

Učenici prvog i drugog razreda osnovnih škola će i u školskoj 2017/2018. godini imati besplatne udžbenike. Vlada RS je zadužila ministarstva prosvjete i finansija da za nabavku tih udžbenika obezbijede 950.000 KM.

Ministarstvo prosvjete besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola obezbjeđuje od školske 2007/2008. godine, a za te namjene u proteklih deset godina izdvojeno je oko 9,47 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana