Задаћу из математике раде без уџбеника

Милијана Латиновић
Задаћу из математике раде без уџбеника

Бањалука - Настава у школама у РС увелико се захуктала, али рјешавање домаћих задатака из појединих предмета задаје главобољу основцима, јер још нису успјели да прибаве уџбенике из појединих предмета.

Родитељи ученика четвртог разреда основне школе пожалили су се нашој редакцији да у Бањалуци данима обилазе књижаре Завода за уџбенике и наставна средства РС у потрази за уџбеником из математике и радним листом из овог предмета. Кажу да повремено у књижаре стигне неколико десетина примјерака који одмах буду распродати. Додају да недостаје и уџбеник из географије за седми разред.

- Супруг је у сриједу послијеподне био у књижари и опет су му рекли да нема уџбеника за математику. Не можемо спавати пред књижаром и чекати хоће ли стићи и када. Рекли су нам да ће се уџбеници штампати, али кад ће стићи не зна се - казала је мајка једног основца.

Уџбеник за математику задаје главобољу и Приједорчанима и Зворничанима.

- У току дана очекујемо испоруку књига, али не знамо још шта ће доћи. Немамо математику за четврти разред основне школе и нема радног листа за математику за трећи разред - казала је Бранка Витор из књижаре у Зворнику.

Портпарол Завода за уџбенике и наставна средства РС Дејан Керлета каже да су сви уџбеници у њиховом издању на вријеме обезбијеђени у свим књижарама Завода.

- Када је ријеч о уџбенику за математику за четврти разред у неким од књижара дошло је до несташице у трајању од неколико дана, колико је било неопходно за снабдијевање новим количинама. Ријеч је о уџбенику који је одраније у употреби и тешко је било одредити тираж прије почетка школске године. Жао нам је уколико неко од родитеља није у одређеном тренутку нашао уџбеник - казао је Керлета и додао да настоје што прије допремити уџбеник математике у све књижаре.

Бесплатни уџбеници

Ученици првог и другог разреда основних школа ће и у школској 2017/2018. години имати бесплатне уџбенике. Влада РС је задужила министарства просвјете и финансија да за набавку тих уџбеника обезбиједе 950.000 КМ.

Министарство просвјете бесплатне уџбенике за ученике првог и другог разреда основних школа обезбјеђује од школске 2007/2008. године, а за те намјене у протеклих десет година издвојено је око 9,47 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана