За заштиту од поплава 190 милиона марака

Анита Јанковић-Речевић
За заштиту од поплава 190 милиона марака

Бањалука - Кроз различите пројекте за заштиту од поплава у водопривредне системе Српске од 2014. до 2021. године укупно ће бити уложено више од 190 милиона марака, истакли су у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Додају да вриједност радова у водопривреди по пројекту хитне помоћи и заштите од поплава, који је финансиран кредитом Европске инвестиционе банке (ЕИБ), износи 107,57 милиона КМ.

- Кроз овај пројекат Српска ће инвестирати и додатних 19 милиона КМ до краја 2021. године - рекао је портпарол Министарства пољопривреде Александар Мацановић.

Додао је да су значајна средства у ову област улагана кроз пројекте који су суфинансирани из Фонда за обнову РС, Свјетске банке и ИПА фондова Европске уније, наводећи да се улагање у водопривреду наставља. Мацановић подсјећа да је након поплава 2010. године Министарство у сарадњи са "Водама Српске" приступило детаљној реконструкцији и рехабилитацији система заштите од поплава.

- Због све веће неравномјерности у просторној и временској прерасподјели падавина, која је за посљедицу имала екстремне суше у 2014. години интензивиране су активности у овој области. У периоду до 2021. планирано је укупно улагање више од 190 милиона марака за заштиту од поплава - рекао је Мацановић и додао да је реконструкција савског насипа, изградња дринског насипа, као и рехабилитација пумпних станица и уређење водотока само дио активности на којима се тренутно ради с циљем заштите од поплава.

Помоћник министра за водопривреду Чедомир Стојановић каже да су у сарадњи са УНДП-ом израђене мапе опасности и ризика од поплава за слив ријеке Врбас, а планирана је и израда плана управљања ризиком од ове природне непогоде за овај слив.

- Кроз пројекат "Мапе опасности и мапе ризика од поплава у БиХ" ради се на доношењу ових докумената за остале сливове у Српској. Заједничким радом са Министарством индустрије, енергетике и рударства радимо и на искориштавању водног потенцијала за производњу електричне енергије - рекао је Стојановић и навео да ће се пројектом "Подстицање обновљивих извора енергије у БиХ" створити оквир за одрживи развој малих хидроелектрана. Истакао је да бројни пројекти у области наводњавања који су реализовани у РС за циљ имају унапређење пољопривредне производње.

- Системи наводњавања су у сарадњи са локалним заједницама изграђени на подручју Семберије, Посавине, те општина Братунац, Љубиње и Требиње. Кроз пројекат "Водоснабдијевање и санитација" врши се рехабилитација, надоградња или изградња инфраструктуре, водоводних система и постројења. До сада су у пројекту партиципирале 32 локалне заједнице, а укупна вриједност до сада закључених уговора је 90 милиона КМ - додао је Стојановић.

Биланс вода

У Министарству истичу да је биланс вода РС један од најбитнијих података за вођење развојне политике Српске.

- Најбогатија ријека водом у овом периоду је Врбас, поготово у горњем и средњем току, када расположив минимум за водопривредне потребе износи више од 25 одсто од средњег годишњег протицаја. Друга најквалитетнија ријека по количини воде у сушним периодима је Уна, док су са гледишта малих вода најоскудније притоке Саве - рекли су у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана