За тјерање облака дугују 220.000 КМ

Данијела Стоканић, дописници
За тјерање облака дугују 220.000 КМ

Бањалука - Дуг локалних заједница РС за противградну заштиту достигао је 220.000 марака, а рекордери међу дужницима су Бијељина, Србац и Лопаре.

У стопу их прати Добој, а међу највећим дужницима је и општина Угљевик и уколико ова дуговања не буду ускоро измерена, против њих ће бити поднесене тужбе.

В.д. директора "Противградне превентиве РС" Јовиша Ковачевић казао је да су од почетка сезоне имали проблема са Српцем и Лопарама, гдје су одуговлачили са потписивањем уговора за услуге заштите од града.

- Србац, Лопаре, Добој и Угљевик нису измирили ниједну уговорену рату за овогодишњу сезону - рекао је Ковачевић.

Он је подсјетио да је "Противградна превентива РС" непрофитабилно предузеће.

- Обавеза предузећа је да измири стријелце ангажоване на терену локалних управа, али по испуњењу уговорених уплата од градова и општина. Принуђени смо да са крајем сезоне 2016. године поднесемо тужбе за потраживања из 2015. године, а потом и ове године, да бисмо превасходно измирили обавезе према стријелцима - рекао је Ковачевић.

Начелник Српца Драго Ћирић поручио је да ће се потрудити да данас исплате заостали дуг од 2.800 КМ, као и да постепено измире преостала дуговања.

- Ове године је наш жиро-рачун више пута био блокиран и то је утицало да дуговања према "Противградној превентиви РС" не измиримо на вријеме - рекао је Ћирић.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић је истакао да с обзиром на честе и непредвидиве климатске промјене, воћа и поврћа скоро да не би ни било без противградне заштите.

- Произвођачи би без противградне заштине претрпјели далеко већу штету. Због тога сматрамо да би локалне заједнице требало што прије да измире дуговања, да би надлежно предузеће набавило додатне ракете за наредну сезону - рекао је Маринковић.

Ракете

"Противградна превентива РС" у ову сезону је ушла са 1.742 противградне ракете, док је у јулу, новцем Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, набављено још 610 ракета, што је довољно за сезону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана