Za sigurniji tok Drine u RS 2,1 miliona dolara

Anita Janković
Za sigurniji tok Drine u RS 2,1 miliona dolara

Banjaluka - Globalni fond za životnu sredinu (GEF) i Posebni fond za klimatske promjene (SCCF) finansiraće sa 8,73 miliona dolara regionalni projekat upravljanja vodama u slivu rijeke Drine na zapadnom Balkanu, od čega će oko 2,1 milion dolara pripasti RS.

Riječ je o jednom od najvažnijih regionalnih projekata koji će, između ostalog, omogućiti da se spriječe nekontrolisane poplave i suše koje su nanosile nemjerljivu štetu stanovništvu.

Odluku o prihvatanju donatorskih sredstva usvojila je Vlada RS na redovnoj sjednici održanoj u petak, a ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS potpisaće Supsidijarni sporazum o prihvatanju sredstava sa Savjetom ministara BiH. Projekat će biti realizovan putem Svjetske banke, a finansiraće aktivnosti integralnog upravljanja vodnim resursima u slivu rijeke Drine na području RS, FBiH, Srbije i Crne Gore.

- Vrijednost regionalnog projekta je 8,73 miliona dolara. Raspodjela novca je vršena prema dužini sliva rijeke Drine koji se odnosi na zemlju. Tako je BiH pripalo 37 odsto ili 3,38 miliona od ukupnog iznosa, od čega će RS dobiti oko 2,1 milion dolara - istakli su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Projekat će se realizovati kroz tri komponente od kojih se prva odnosi na saradnju između država na upravljanju slivom rijeke Drine. Druga komponenta je pilot-investicija za integrisano upravljanje slivom rijeke i povećanje otpornosti na klimatske promjene i upravljanje sušama, dok je treća komponenta upravljanje projektom, nadzor i revizija.

- Za realizaciju komponente dva i tri, namijenjenih za RS, biće zadužena Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata kroz koju će biti implementirano 1,12 miliona dolara, dok je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH nosilac aktivnosti na pripremi projekta za sve tri pomenute zemlje - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede. 

Direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata Radenko Jeftić ističe da će projekat biti realizovan od 2016. do 2019. godine.

- Cilj Projekta jeste da unaprijedi mehanizme i kapacitete institucija u RS, FBiH, Srbiji i Crnoj Gori za planiranje i upravljanje prekograničnim slivom rijeke Drine, uz adaptacije na klimatske promjene - rekao je Jeftić.

Radna snaga

Iz Ministarstva poljoprivrede RS su kazali da je obaveza učesnika projekta da obezbijede radnu snagu.

- Nije planirano zapošljavanje novih radnika, jer će biti angažovani radnici koji su već zaposleni u nadležnim institucijama - istakli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana