Za porodilišta u Derventi i Doboju traže slamku spasa

Milijana Latinović
Za porodilišta u Derventi i Doboju traže slamku spasa

Banjaluka - Porodilišta u Derventi i Doboju po svemu sudeći neće uspjeti do kraja godine da se modernizuju i naprave operacionu salu, zbog čega im prijeti katanac, a čelnici tih opština pokušaće da ubijede nadležne da vrate na snagu pravila po kojima su do sada radili.

Porodilišta u okviru domova zdravlja u ovim lokalnim zajednicama funkcionišu čitav vijek, a zaposleni ističu da su svjesni da nedostatak operacione sale predstavlja rizik, ali da zatvaranje porodilišta nije rješenje.

- Novim pravilnikom se traži da vanbolnička porodilišta imaju operacione sale, što je neizvodivo i nemoguće - kazao je direktor derventskog Doma zdravlja Mirko Šaran i dodao da godišnje obave 160 porođaja. Šaran kaže da veliki rizik predstavlja transport žena, koje bi u slučaju da porodilište bude zatvoreno bile prinuđene da putuju desetine kilometara do dobojske bolnice.

U Domu zdravlja Prnjavor kažu da će se svim silama boriti za opstanak porodilišta koje u ovoj opštini postoji još od perioda Austrougarske.

- Tražićemo izmjenu pravilnika, da porodilišta opstanu i rade onako kako je rađeno i do sada. Iz opštine imamo obećanje da će grantovima pomoći finansiranje - rekla je direktorica ove zdravstvene ustanove Svjetlana Malić apelujući na nadležne da izmijene pravilnik i omoguće porodiljama da se porađaju u prnjavorskom porodilištu.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš kaže da su i on i građani ove opštine protiv zatvaranja porodilišta.

- Ako za opstanak postoje zakonske smetnje, imamo odbornike iz Prnjavora, pa neka ih otklone, a ako je problem Pravilnik, neka ga resorno ministarstvo promijeni - kazao je Tomaš.

Opstanak porodilišta podržava i načelnik opštine Derventa Milorad Simić, te dodaje da je neophodno voditi računa o sigurnosti porodilja i beba.

- Ako je porodilište moglo funkcionisati do sada, ne vidim razlog da sad bude zatvoreno - rekao je Simić.

Poslanik u Narodnoj skupštini RS Igor Žunić, koji je iz Dervente kaže da u tehničkom pogledu domovi zdravlja ne mogu ispuniti uslove.

- Smatramo da njihov opstanak ima smisla i da pravilnik treba mijenjati. Svjesni smo rizika, ali oni postoje i u bolnicama. Razgovaraćemo u Parlamentu RS o izmjeni ovog pravilnika - rekao je Žunić.  

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić ponovio je u petak da porodilišta u ovim opštinama imaju rok do kraja godine da ispune uslove iz pravilnika kako bi mogli nastaviti da rade.

- Ministarstvo ne zatvara porodilišta, samo tražimo da se poštuje zakon. Ne može se porođaj obavljati bez operacione sale i anesteziologa - kazao je Bogdanić i dodao da je suludo da se grade savremeni autoputevi koji vode do zdravstvenih centara u Banjaluci i Doboju, a da se porodilje porađaju u neuslovnim porodilištima u Derventi i Prnjavoru.

Kadar

Igor Žunić kaže da je najveći problem obezbijediti kadar.

- Nijedan od ova dva doma zdravlja ne može da obezbijedi po dva anesteziologa koji će dežurati svaki dan i čekati porod - rekao je Žunić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana