Za nadoknade asistenata 385.600 KM

Anita Janković-Rečević
Za nadoknade asistenata 385.600 KM

Banjaluka - Vlada RS doznačiće osnovnim školama 385.600 KM za finansiranje asistenata za učenike sa poteškoćama u razvoju koji pohađaju redovnu nastavu.

Odluku o realokaciji sredstava Budžetske rezerve Vlada je donijela na jučerašnjoj sjednici, a novac će prioritetno biti dodijeljen asistentima koji rade s učenicima sa autizmom, kombinovanim smetnjama sa elementima autizma i sa teško pokretnim i nepokretnim đacima.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS naveli su da angažuju 198 asistenata za rad sa učenicima koji imaju poteškoće u razvoju, naglasivši da je ova praksa uvedena  2010. godine.  

U banjalučkoj Osnovnoj školi "Branko Radičević" angažovano je deset asistenata za isto toliko đaka, a direktor ove ustanove Darija Mićić ističe da je veliki uspjeh to što Vlada obezbjeđuje novac za ove svrhe, budući da škole u FBiH uopšte nemaju asistente. 

- Oni su velika pomoć kako učiteljima i nastavnicima tako i roditeljima jer pomažu djeci u savladavanju gradiva. Najbolje od svega je što djeca pohađaju redovnu nastavu jer to značajno doprinosi njihovoj socijalizaciji - rekla je Mićićeva i dodala da je mjesečna nadoknada asistenata 350 KM.

Asistentica angažovana u OŠ "Miloš Crnjanski" u Banjaluci Darka Cerović pozdravila je odluku Vlade RS i istakla da se uprkos pozitivnim vijestima asistenti svake godine suočavaju sa istim problemima.

- Radim taj posao već tri godine i završetkom svake školske godine ne znam da li ću naredne biti ponovo angažovana jer se nikada ne zna da li će za nas biti novca. Ta neizvjesnost je pogubna kako za nas tako i za roditelje - kaže Cerovićeva. Ističe da svake godine određeni broj dana rade, a da za to ne budu plaćeni.

- Konkretno ove godine sa djecom smo počeli raditi od 1. septembra, a ugovor potpisali tek od 15. septembra od kada nam se računa angažman. Tako je bilo i ranijih godina - rekla je Cerovićeva.

Roditelji

Majka dječaka sa smetnjama u razvoju koji pohađa peti razred u OŠ "Dositej Obradović" u Banjaluci Aleksandra Nikolić istakla je da je odluka Vlade ohrabrujuća za sve roditelje. 

- Drago mi je što se radi na tom pitanju. Jedina podrška i pomoć su nam asistenti i da njih nema naša djeca ne bi mogla pratiti redovnu nastavu - rekla je Nikolićeva.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana