За надокнаде асистената 385.600 КМ

Анита Јанковић-Речевић
За надокнаде асистената 385.600 КМ

Бањалука - Влада РС дозначиће основним школама 385.600 КМ за финансирање асистената за ученике са потешкоћама у развоју који похађају редовну наставу.

Одлуку о реалокацији средстава Буџетске резерве Влада је донијела на јучерашњој сједници, а новац ће приоритетно бити додијељен асистентима који раде с ученицима са аутизмом, комбинованим сметњама са елементима аутизма и са тешко покретним и непокретним ђацима.

У Министарству просвјете и културе РС навели су да ангажују 198 асистената за рад са ученицима који имају потешкоће у развоју, нагласивши да је ова пракса уведена  2010. године.  

У бањалучкој Основној школи "Бранко Радичевић" ангажовано је десет асистената за исто толико ђака, а директор ове установе Дарија Мићић истиче да је велики успјех то што Влада обезбјеђује новац за ове сврхе, будући да школе у ФБиХ уопште немају асистенте. 

- Они су велика помоћ како учитељима и наставницима тако и родитељима јер помажу дјеци у савладавању градива. Најбоље од свега је што дјеца похађају редовну наставу јер то значајно доприноси њиховој социјализацији - рекла је Мићићева и додала да је мјесечна надокнада асистената 350 КМ.

Асистентица ангажована у ОШ "Милош Црњански" у Бањалуци Дарка Церовић поздравила је одлуку Владе РС и истакла да се упркос позитивним вијестима асистенти сваке године суочавају са истим проблемима.

- Радим тај посао већ три године и завршетком сваке школске године не знам да ли ћу наредне бити поново ангажована јер се никада не зна да ли ће за нас бити новца. Та неизвјесност је погубна како за нас тако и за родитеље - каже Церовићева. Истиче да сваке године одређени број дана раде, а да за то не буду плаћени.

- Конкретно ове године са дјецом смо почели радити од 1. септембра, а уговор потписали тек од 15. септембра од када нам се рачуна ангажман. Тако је било и ранијих година - рекла је Церовићева.

Родитељи

Мајка дјечака са сметњама у развоју који похађа пети разред у ОШ "Доситеј Обрадовић" у Бањалуци Александра Николић истакла је да је одлука Владе охрабрујућа за све родитеље. 

- Драго ми је што се ради на том питању. Једина подршка и помоћ су нам асистенти и да њих нема наша дјеца не би могла пратити редовну наставу - рекла је Николићева.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана