За куваре у Семберији нема зиме

Љиљана Алексић
За куваре у Семберији нема зиме

Бијељина - Кувари и конобари све су траженији кадрови на тржишту рада у Семберији, што су препознали и ђаци међу којима је све више оних који желе да се опробају у кулинарству, а знање из гастрономије однедавно брусе у савремено опремљеном кабинету у Средњој стручној школи у Јањи.

Кабинет за куваре и кулинарске техничаре опремљен је захваљујући донацији од 27.000 марака коју су добили у оквиру програма "Прилика плус", који реализује Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа, а финансијски подржава влада Швајцарске.

На овај начин извођење практичне наставе знатно је олакшано за 60 ученика кулинарских смјерова.

Према ријечима професора практичне наставе у овој школи Владана Куртуме, кабинет за практичну наставу је сада у потпуности опремљен и ученици имају све оно што им је потребно да практично усаврше своје знање.

- Набавили смо нове пећнице, професионалну  напу, миксере и расхладне витрине - наводи Куртума. Додаје да је до сада практична настава извођена у прилично тешким условима, у малом кабинету и без одговарајуће опреме.

- Импровизовали смо "ресторан" у учионици и тако радили и сналазили се - истиче он и додаје да су ова занимања веома тражена на тржишту.

Да све већи број младих жели да се бави овим струком, како додаје Куртума, потврђује и податак да су од 23 ученика који су прошле године уписали овај смјер чак четири били одликаши.

- Имамо три разреда угоститељске струке, кулинарски техничари и кувари. Сљедеће године планирамо да упишемо мјешовити разред кувара и конобара, за које на тржишту влада велико интересовање. Послодавци код којих су ученици одрађивали практичну наставу веома су заинтересовани да запосле ове младе људе јер су препознали образован кадар - рекао је Куртума.

Упоредо са школском праксом потписани су уговори са Етно-селом "Станишићи" и "Глобус тимом" гдје ученици стичу нова знања.

- Тренутно је десетак ученика на пракси у предузећима која се ротирају са ученицима у школи, тако да ће на крају школске године свако дијете имати обављену праксу и у предузећу и у школи - каже Куртума.

Он је истакао да три ученика већ имају обезбијеђен посао по завршетку школовања у Етно-селу "Станишићи", гдје обављају праксу.

Ученица завршног разреда ове школе Кристина Николић каже да је, иако кулинарство није било њена прва љубав, кроз школовање и праксу овај посао завољела.

- Није ми ништа тешко. Завољела сам ово занимање. Себе сам пронашла у декорацијама воћа и поврћа и желим да то још усавршим. Нож, добро воће или поврће, али и машта су све оно што је потребно да се реализује нека идеја - наводи она.

Додаје да се опробала и у спремању јела из других кухиња, попут шпанске.

- Покушавам да направим што више разноврсних јела, европских, азијских и других јела из различитих кухиња - каже Кристина.

Матурант Средње стручне школе у Јањи Ђурађ Милановић један је од оних који је кулинарство препознао као своје будуће занимање. Воли да спрема слана јела и своје укућане редовно обрадује неким оброком.

- Стекао сам доста знања, али мора се учити и даље усавршавати. Ово нам је одлична предиспозиција за будуће послове - каже он.

Награде 

Ученици из Јање своју креативност испољавају и на кулинарским такмичењима.

Кувари и кулинарски техничари освојили су треће мјесто на такмичењу "Регион Сава-Дрина" у припреми традиционалне етно-трпезе, а на републичком такмичењу угоститељске струке освојили су треће мјесто у припремању коктела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана