Za jačanje bedema 93 miliona KM

Anita Janković-Rečević
Za jačanje bedema 93 miliona KM

Banjaluka - S ciljem zaštite od poplava na području Republike Srpske trenutno se realizuju tri projekta ukupne vrijednosti 92,9 miliona KM, od čega se dva odnose na jačanje bedema u slivu rijeke Drine, koja je prije četiri godine nosila sve pred sobom.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da se projekti hitnog oporavka od poplava i odbrane od poplava rijeke Drine realizuju sredstvima Svjetske banke, dok je novac za projekat upravljanja poplavama i sušama u slivu Drine obezbijedio Globalni fond za zaštitu životne sredine (GEF). Ističu da će nakon završetka svih projekata mjere zaštite od poplava u Srpskoj biti podignute na znatno viši nivo.

- Vrijednost hitnog projekta oporavka od poplava je 68,4 miliona KM i do sada su uložena oko 53 miliona maraka. Završen je tenderski postupak za sanaciju kritičnih dionica korita rijeka Ukrine i Vijake u Prnjavoru, a izrađena je i projektna dokumentacija za sanaciju akumulacije Drenova u Prnjavoru - rekao je portparol resornog ministarstva Aleksandar Macanović. On je istakao da je u okviru pomenutog projekta izrađen i glavni projekat izgradnje Policijske stanice u Doboju, za koju je planirana i nabavka namještaja i računarske opreme. 

- Završena je i izrada tehničke dokumentacije Faza dva i tri obnove regionalnih i magistralnih puteva za 11 putnih pravaca u Srpskoj - dodao je Macanović.

Prema njegovim riječima, u okviru projekta odbrane od poplava rijeke Drine, koji je vrijedan 22,7 miliona maraka, završena je izrada i revizija glavnog projekta, te urađeni urbanističko-tehnički uslovi i elaborati eksproprijacije.

- Grad Bijeljina je izdao građevinsku dozvolu za regulaciju rijeke Janje, a potpisan je i Memorandum o razumijevanju kojim su regulisane obaveze svih učesnika - pojasnio je Macanović. Dodao je da je tri puta produžavan rok za dostavljanje ponuda na tender za radove na regulaciji rijeke Janje i izgradnji nasipa u dužini od 2,8 kilometara.

- Procedura je prekinuta dok ne budu riješeni imovinski odnosi na toj lokaciji. Za vlasnike koji žele zamjenu parcela potrebno je obezbijediti zemljište - istakao je Macanović. 

Naglasio je da je za projekat upravljanja poplavama i sušama u slivu rijeke Drine obezbijeđen grant GEF-a i Specijalnog fonda za klimatske promjene u iznosu od 8,8 miliona američkih dolara za Srbiju, Crnu Goru i BiH, od čega će u RS biti uloženo 1,8 miliona maraka. 

- Većina predloženih aktivnosti su zajedničke za sve tri države, a odnosi se na mjere jačanja kapaciteta institucija za monitoring i rano upozoravanje, kupovinu opreme za monitoring i izradu prognoznih modela - rekao je Macanović.

*Naziv projekta i vrijednost (u milionima KM)

Hitan projekat oporavka od poplava -                            68,4

Projekat zaštite od poplava rijeke Drine -                22,7

Projekat upravljanja poplava i sušama u slivu Drine - 1,8

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana