За јачање бедема 93 милиона КМ

Анита Јанковић-Речевић
За јачање бедема 93 милиона КМ

Бањалука - С циљем заштите од поплава на подручју Републике Српске тренутно се реализују три пројекта укупне вриједности 92,9 милиона КМ, од чега се два односе на јачање бедема у сливу ријеке Дрине, која је прије четири године носила све пред собом.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да се пројекти хитног опоравка од поплава и одбране од поплава ријеке Дрине реализују средствима Свјетске банке, док је новац за пројекат управљања поплавама и сушама у сливу Дрине обезбиједио Глобални фонд за заштиту животне средине (ГЕФ). Истичу да ће након завршетка свих пројеката мјере заштите од поплава у Српској бити подигнуте на знатно виши ниво.

- Вриједност хитног пројекта опоравка од поплава је 68,4 милиона КМ и до сада су уложена око 53 милиона марака. Завршен је тендерски поступак за санацију критичних дионица корита ријека Укрине и Вијаке у Прњавору, а израђена је и пројектна документација за санацију акумулације Дренова у Прњавору - рекао је портпарол ресорног министарства Александар Мацановић. Он је истакао да је у оквиру поменутог пројекта израђен и главни пројекат изградње Полицијске станице у Добоју, за коју је планирана и набавка намјештаја и рачунарске опреме. 

- Завршена је и израда техничке документације Фаза два и три обнове регионалних и магистралних путева за 11 путних праваца у Српској - додао је Мацановић.

Према његовим ријечима, у оквиру пројекта одбране од поплава ријеке Дрине, који је вриједан 22,7 милиона марака, завршена је израда и ревизија главног пројекта, те урађени урбанистичко-технички услови и елаборати експропријације.

- Град Бијељина је издао грађевинску дозволу за регулацију ријеке Јање, а потписан је и Меморандум о разумијевању којим су регулисане обавезе свих учесника - појаснио је Мацановић. Додао је да је три пута продужаван рок за достављање понуда на тендер за радове на регулацији ријеке Јање и изградњи насипа у дужини од 2,8 километара.

- Процедура је прекинута док не буду ријешени имовински односи на тој локацији. За власнике који желе замјену парцела потребно је обезбиједити земљиште - истакао је Мацановић. 

Нагласио је да је за пројекат управљања поплавама и сушама у сливу ријеке Дрине обезбијеђен грант ГЕФ-а и Специјалног фонда за климатске промјене у износу од 8,8 милиона америчких долара за Србију, Црну Гору и БиХ, од чега ће у РС бити уложено 1,8 милиона марака. 

- Већина предложених активности су заједничке за све три државе, а односи се на мјере јачања капацитета институција за мониторинг и рано упозоравање, куповину опреме за мониторинг и израду прогнозних модела - рекао је Мацановић.

*Назив пројекта и вриједност (у милионима КМ)

Хитан пројекат опоравка од поплава -                            68,4

Пројекат заштите од поплава ријеке Дрине -                22,7

Пројекат управљања поплава и сушама у сливу Дрине - 1,8

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана