За бању довољна упутница породичног љекара

Милијана Латиновић
За бању довољна упутница породичног љекара

Бањалука - Особама са инвалидитетом и ампутирцима у Републици Српској од идућег мјесеца за одлазак на медицинску рехабилитацију у бање биће довољна само упутница породичног љекара, без приједлога специјалисте, што до сада није био случај.

Предвиђено је то новим Правилником о условима и начину остваривања права на продужену медицинску рехабилитацију који ће почети да се примјењује од 1. априла ове године.

У Фонду здравственог осигурања РС појашњавају да су, уважавајући приједлоге удружења која окупљају особе са ампутацијама, параплегијом и тетраплегијом, а које имају право на рехабилитацију у трајању од 14 дана годишње, поједноставили процедуре одласка у бању.

- Новим правилником предвиђено је и да се дјеци до 15 година старости може одобрити медицинска рехабилитација сваке године ако за то постоје индикације - рекли су у Фонду.

Новина је и то што ће одобравање и заказивање пријема на рехабилитацију од априла обављати комисија Фонда здравства. Изузетак су, наводе у Фонду, Завод за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" и Специјална болница "Мљечаница", гдје ће пацијенте као и до сада упућивати породични љекари на приједлог специјалисте.

- Поменутим новинама настојимо да побољшамо доступност продужене медицинске рехабилитације свим осигураницима којима је она неопходна, али и да унаприједимо контролу и спријечимо злоупотребе овог права - истакли су у Фонду.

Предсједник Организације ампутираца УДАС РС Жељко Волаш истиче да ће поједностављене процедуре одласка на бањску рехабилитацију омогућити бржи и лакши опоравак особама са инвалидитетом.

- Боравак у бањама веома је значајан за ампутирце и параплегичаре како би што дуже очували преостали дио радне и здравствене способности и спријечили додатно погоршање здравственог стања. Поред медицинског, тамо се и психофизички опорављамо - рекао је Волаш.

Педијатар Бранислав Лолић истиче да је за сваку похвалу то што се новим правилником дјеци која имају одређене здравствене проблеме омогућава медицинска рехабилитација сваке године.

- Дјеца са церебралном парализом или неким урођеним аномалијама требају што више физикалне терапије, а основни проблем здравства увијек је то што је новца много мање у односу на потребе, па се ту тражи баланс. На свему морамо штедјети, али не смијемо на дјеци - рекао је Лолић.

Дужина рехабилитације

У Фонду здравственог осигурања истичу да ће комисија одлучивати и о трајању медицинске рехабилитације, а не установа у коју се пацијент упућује.

- У случају да се пацијент директно из болнице премјешта у установу за рехабилитацију, о томе су здравствене установе обавезне да нас обавијесте - навели су из Фонда здравства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана