Вриједне руке пољопривредног домаћинства Џида беру награде

Сретен Митровић
Вриједне руке пољопривредног домаћинства Џида беру награде

Рогатица - У рогатичком крају много је узорних домаћина, а међу најуспјешније убраја се вриједна породица Џида, која је на посљедњој пољопривредној изложби побрала прегршт награда.

Да се труд и рад и те како исплате доказ је и Драган Џида, који је са синовима Душком и Жељком и супругом Станком на посљедњој регионалној пољопривредној изложби у Рогатици кући однио двије прве, двије друге и једну трећу награду.

Душко и Жељко однијели су прво мјесто за експонате сјеменског и кромпира за јело. На Драганово име отишле су двије друге награде за изложену јуницу сименталске расе и колекцију оваца оплемењене праменке, док је Станка била у групи најзапаженијих излагача производа домаће кухиње и прерађевина.

Њихово домаћинство успјешно је и на другим пољима у области пољопривреде.

- Само у овој години мљекари "Пађени" предали смо око 15.000 литара млијека. У прољећној сјетви сијали смо осам хектара зоби и 24,5 хектара кромпира - прича Драган.

Поред лоше године, од сјетве до жетве задовољни су приносом.

- Зоб је у просјеку донијела око двије тоне, сјеменски кромпир 16, а кромпир за јело 18 тона по хектару. Ту је и просјечних пет тона пшенице по хектару - набраја глава породице.

Нису то очекивани приноси, али сељаку су донијели и неке предности.

- Због умањених приноса смањили смо трошкове, а на тржишту повећали цијене, па је сељак ту негдје - додао је овај вриједни пољопривредник са бројним признањима из области пољопривреде, чије је домаћинство као допунску дјелатност регистровало и фирму преко које углавном пласира сјеменски и кромпир за јело. Све у свему, додаје Џида, задовољни су овом годином.

Сјетва

Џиде увелико припремају земљиште за озиму сјетву.

- С Божјом помоћи и уз погодне временске прилике планирамо сјетву на око 150 дунума земље у закупу у Рогатици. Надам се да ћемо је окончати у оптималном року, а то је крај овог мјесеца - рекао Драган.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана