Vrhunskim delicijama Miloša Jovanovića nisu odoljela ni nepca političara

Milan Vujić
Vrhunskim delicijama Miloša Jovanovića nisu odoljela ni nepca političara

GRADIŠKA - Tanjir mora biti raznovrstan, pun i da namiguje. U njemu mora biti mnogo ljubavi, a ja je imam za sve ljude svijeta, priča evropski šampion u kuvanju Miloš Jovanović iz Beograda.

 

Kuvao je u najelitnijim restoranima širom svijeta, a njegovim delicijama nisu odoljeli ni brojni svjetski političari.

- Kuvanje je moj život, moja ideologija, ljubav i biznis. Zahvaljujući kuvanju obišao sam svet, kuvao sam mnogim državnicima, glumcima, pevačima, sportistima - priča Jovanović za “Glas Srpske” dok u jednom gradiškom restoranu sprema nova jela koja će se naći na meniju.

Na dugačkoj listi onih koji su uživali u njegovim jelima su, između ostalih, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, najbolji srpski teniser svih vremena Novak Đoković, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, dok ga predsjednik Srbije Aleksandar Vučić preporučuje svim svojim gostima.

- Znam šta voli predsednik Dodik jer sam za njega kuvao u beogradskom restoranu “Mali vrabac”. Za Lukašenka sam kuvao na “Danima Srbije” u Minsku. Tu sam predvodio tim od 37 kuvara - kaže Jovanović, koji se priprema i za dolazak predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina u Srbiju.

Kaže da unaprijed smišlja nešto posebno, ali recepte drži u tajnosti, ističući da će otkriti koja su jela u pitanju tek kada ih ruski predsjednik proba. Ovaj četrdesetjednogodišnji majstor kuhinje vlasnik je pregršt medalja sa brojnih svjetskih i evropskih takmičenja u kuvanju.

- Kapiten sam srpske reprezentacije za svjetske i evropske kupove, koju čini tim od 30 do 35 kuvara. Prije nekoliko godina osvojili smo Istanbul i vratili se u Srbiju sa 38 medalja - priča Miloš i dodaje da se tu takmičio u konkurenciji kolega iz 48 zemalja.

Ovaj velemajstor kuhinje kaže da bijele pobjeđuju sve ratničke uniforme. Kuvao je sa kolegama iz svih zemalja bivše Jugoslavije i odnedavno je i sudija gastronomije najvišeg svjetskog nivoa.

- Postati svetski gastronomski sudija podrazumeva da si deset godina šef kuhinje, a ja sam to već 21 godinu, da si osvojio tri zlatne medalje sa svetskih i evrokupova, a ja nemam više gde da držim medalje. Postao sam i vitez kulinarstva i to ne obični, nego najmlađi vitez kulinarstva. Ovu titulu sam dobio u kući Đure Jakšića u Skadarliji, gde radim poslednjih pet godina - kaže Jovanović.

Miloš priznaje da kuva i sam sebi, što govori o ogromnoj ljubavi prema kuhinji i kulinarskim čarolijama.

- Znam ja dobro balkanski mentalitet. Balkanci odmah pomisle, on je kuvarski šampion, on će nam servirati nešto minijaturno. Ne! Tanjir mora biti raznovrstan i pun - ističe Jovanović, koji je tokom boravka u restoranu “Đerdan” dosta toga prenio na osoblje i učenike Tehničke škole u Gradišci.

Vanserijski talenat

Miloš Jovanović karijeru je počeo prije 24 godine. Da je u pitanju vanserijski talenat, bilo je jasno kada je, sa tek 21 godinom, postao najmlađi šef kuhinje u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana