Vozila u Kotor Varošu 30 godina starija nego u Banjaluci

Marijana Miljić
Vozila u Kotor Varošu 30 godina starija nego u Banjaluci

Banjaluka - Dotrajala vozila, loša oprema i nenamjensko korišćenje novca u opštinama i gradovima za zaštitu od požara samo su neki od problema sa kojima se susreću vatrogasci širom Srpske.

Da je tako, pokazao je i izvještaj revizije učinka “Tehničko opremanje vatrogasnih jedinica” koji je uradila Glavna služba za reviziju javnog sektora RS. 

Ova revizija, koja obuhvata period od 2013. do 2017. godine, pokazala je da RS nema ni strategiju kojom bi se utvrdili ciljevi i pravci razvoja vatrogasnih jedinica. Navode i da Zakon o zaštiti od požara sadrži brojne nejasnoće i nedorečenosti.

- U sedam opština ne postoje operativne vatrogasne jedinice, dok više od jedne petine jedinica lokalne samouprave na kraju prošle godine nisu imale plan zaštite od požara. Pored toga, čak dvije trećine tih planova su stariji od pet godina, a nijedan nije ažuriran u 2017. godini - navedeno je u izvještaju.

Revizori su došli i do podatka da oko 8,5 miliona KM, odnosno više od jedne trećine raspoloživih namjenskih sredstava prikupljenih u periodu 2013-2017. u opštinama i gradovima po osnovu naknade za realizaciju posebnih mjera zaštite od požara i posebne takse, nije uopšte utrošeno ili nije iskorišćeno za predviđenu namjenu. 

Jedan od nalaza revizora je i da vatrogasne jedinice godinama nemaju dovoljan broj vatrogasaca, a naročito tehničkih kapaciteta i opremu za pravovremeno gašenje požara.

- Oko 30 odsto vatrogasnih vozila u RS starije je od 30 godina, a prosječna starost kreće se od pet godina u Banjaluci, pa sve do 31 godine u Ljubinju, 36 godina u Kotor Varošu i 37 godina u Krupi na Uni. Većina vatrogasnih jedinica nema ni dovoljan broj vozila - stav je revizora. 

Izvještaj je pokazao i da je najbolje opremljena vatrogasna jedinica u RS u Banjaluci, dok vatrogasci Ljubinja i Kotor Varoša nemaju ni osnovnu opremu za gašenje požara.

Predsjednik Vatrogasnog saveza RS Goran Stojaković rekao je da svake godine donose plan tehničkog opremanja na koji Vlada daje saglasnost.

- Jedino Vatrogasni savez novac planski troši na tehničko opremanje vatrogasnih jedinica, dok jedinice lokalne samouprave to ne čine namjenski - rekao je Stojaković i dodao da je RS hitno potrebna strategija zaštite od požara.

Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i Profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice u Banjaluci Mladen Ćućun kazao je da vatrogasci u tom gradu imaju svu potrebnu opremu koja prati evropske standarde. Starješina Vatrogasnog društva Kotor Varoš Nedeljko Sakan u petak nije odgovarao na naše pozive, tako da nismo uspjeli saznati da li ovo društvo išta radi na pitanju bolje opremljenosti. Vatrogasno društvo u toj opštini mjesecima je u rasulu, a u martu nisu bili registrovali ni kamion koji im je prijeko potreban, a koji su dobili na poklon od grada Banjaluke.

Preporuke revizora

Revizori su naveli da Vlada RS u roku od dva mjeseca od prijema izvještaja o sprovedenoj reviziji učinka treba da sačini akcioni plan za sprovođenje preporuka revizije. Taj plan Vlada treba da dostavi Glavnoj službi za reviziju i nadležnom skupštinskom odboru radi praćenja sprovođenja datih preporuka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana