Возила у Котор Варошу 30 година старија него у Бањалуци

Маријана Миљић
Возила у Котор Варошу 30 година старија него у Бањалуци

Бањалука - Дотрајала возила, лоша опрема и ненамјенско коришћење новца у општинама и градовима за заштиту од пожара само су неки од проблема са којима се сусрећу ватрогасци широм Српске.

Да је тако, показао је и извјештај ревизије учинка “Техничко опремање ватрогасних јединица” који је урадила Главна служба за ревизију јавног сектора РС. 

Ова ревизија, која обухвата период од 2013. до 2017. године, показала је да РС нема ни стратегију којом би се утврдили циљеви и правци развоја ватрогасних јединица. Наводе и да Закон о заштити од пожара садржи бројне нејасноће и недоречености.

- У седам општина не постоје оперативне ватрогасне јединице, док више од једне петине јединица локалне самоуправе на крају прошле године нису имале план заштите од пожара. Поред тога, чак двије трећине тих планова су старији од пет година, а ниједан није ажуриран у 2017. години - наведено је у извјештају.

Ревизори су дошли и до податка да око 8,5 милиона КМ, односно више од једне трећине расположивих намјенских средстава прикупљених у периоду 2013-2017. у општинама и градовима по основу накнаде за реализацију посебних мјера заштите од пожара и посебне таксе, није уопште утрошено или није искоришћено за предвиђену намјену. 

Један од налаза ревизора је и да ватрогасне јединице годинама немају довољан број ватрогасаца, а нарочито техничких капацитета и опрему за правовремено гашење пожара.

- Око 30 одсто ватрогасних возила у РС старије је од 30 година, а просјечна старост креће се од пет година у Бањалуци, па све до 31 године у Љубињу, 36 година у Котор Варошу и 37 година у Крупи на Уни. Већина ватрогасних јединица нема ни довољан број возила - став је ревизора. 

Извјештај је показао и да је најбоље опремљена ватрогасна јединица у РС у Бањалуци, док ватрогасци Љубиња и Котор Вароша немају ни основну опрему за гашење пожара.

Предсједник Ватрогасног савеза РС Горан Стојаковић рекао је да сваке године доносе план техничког опремања на који Влада даје сагласност.

- Једино Ватрогасни савез новац плански троши на техничко опремање ватрогасних јединица, док јединице локалне самоуправе то не чине намјенски - рекао је Стојаковић и додао да је РС хитно потребна стратегија заштите од пожара.

Шеф Одсјека за послове цивилне заштите и Професионалне територијалне ватрогасне јединице у Бањалуци Младен Ћућун казао је да ватрогасци у том граду имају сву потребну опрему која прати европске стандарде. Старјешина Ватрогасног друштва Котор Варош Недељко Сакан у петак није одговарао на наше позиве, тако да нисмо успјели сазнати да ли ово друштво ишта ради на питању боље опремљености. Ватрогасно друштво у тој општини мјесецима је у расулу, а у марту нису били регистровали ни камион који им је пријеко потребан, а који су добили на поклон од града Бањалуке.

Препоруке ревизора

Ревизори су навели да Влада РС у року од два мјесеца од пријема извјештаја о спроведеној ревизији учинка треба да сачини акциони план за спровођење препорука ревизије. Тај план Влада треба да достави Главној служби за ревизију и надлежном скупштинском одбору ради праћења спровођења датих препорука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана