Војни пензионери добојске регије остали на улици, а каса скоро празна

nezavisne.com
Војни пензионери добојске регије остали на улици, а каса скоро празна

Добој - Двадесетак марака у благајни, поплављене просторије и отежан рад Удружења натјерали су војне пензионере добојске регије да се пожале медијима не би ли тако натјерали надлежне да им помогну.

Удружење војних пензионера, основано 1994. године, до маја 2014. за свој рад је користило службене просторије некадашњег Дома војске, али након катастрофалних поплава су, кажу, буквално остали на улици.

Од тада се патимо, прича Миливоје Симић, пуковник у пензији, и покушавамо да добијемо адекватне просторије.

"Мада има и одлука Владе РС да нам се обезбеди простор, мада има неколико захтева са наше стране, молби да нам се обезбеди, међутим нико није прстом мрднуо. Не знам зашто, ми то нисмо заслужили", казао је Симић, те додао да на подручју добојске регије живе 82 војна пензионера, од којих је шездесетак активно у Удружењу.

Један од њих је Славко Јањушић, секретар и благајник, који се не може похвалити износом у каси.

"Ми имамо свега 24 КМ у благајни. Ми смо скромни прилично, јер покривамо се, к'о по оној народној, колико нам је јорган дугачак. Требају средства када неко умре, купује се вијенац. До сада смо имали Фонд солидарности, чланарина се посебно плаћала и онда смо тада у случају смрти војног осигураника давали помоћ од 100 КМ. Међутим, то сада не дајемо, немамо пара", пожалио се Јањушић.

Да ли ће умјесто подрумских просторија некадашњег Дома војске од града добити неке друге на располагање, нисмо успјели дознати, а док чекају одлуку локалних власти, војни пензионери су угостили колеге из Бањалуке.

Састали су се у угоститељском објекту, али ће убудуће о њима бринути бањалучко Удружење војних пензионера.

"То значи да ће Добој сада бити једна подружница која ће бити припојена Бањалуци, а Бањалука ће бити републички центар и уједно бринути о свим војним пензионерима (у РС), и веза са Удружењем војних пензионера Србије", изјавио је Раде Вуковић, предсједник Удружења војних пензионера регије Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана