Vodotoranj i izvorište garant za mokre slavine u Gradiškoj

Milan Vujić
Vodotoranj i izvorište garant za mokre slavine u Gradiškoj

Gradiška - Za rekonstrukciju vodotornja, dogradnju izvorišta, kao i uspostavljanje telemetrije i automatizaciju vodovodnog sistema u Gradišci ove godine biće uloženo oko 2,5 miliona KM.

U obnovu vodotornja i dogradnju izvorišta u Žeravici biće uloženo 1,2 miliona maraka, a taj projekat sa 920.000 KM finansira opština, dok grant sredstva UNDP-a iznose 320.000 KM.

Načelnik Gradiške Zoran Adžić istakao je da će, osim rekonstrukcije vodotornja i pratećih objekata, biti ugrađeni frekventni regulatori na pumpama da bi tokom sanacije bilo obezbijeđeno direktno ubrizgavanje vode u sistem i kontinuirana isporuka potrošačima.

- Biće uređeno još jedno izvorište koje će, uz postojeće, obezbijediti dovoljan kapacitet i omogućiti proširenje vodovodne mreže u narednih 15 godina - istakao je Adžić.

Uporedo s tim, na izvorištu vode u Žeravici biće uspostavljena telemetrija i automatizacija vodovodnog sistema opštine, a ukupna vrijednost te investicije iznosi 1,2 miliona KM.

Direktor gradiškog “Vodovoda” Sandro Zeničanin rekao je da je rekonstrukcija vodotornja najkapitalniji projekat u oblasti snabdijevanja vodom na području Gradiške u posljednjih 30 godina i da je planirano da radovi budu završeni u roku od 90 dana.

On je pojasnio da će uspostavljanje telemetrije i automatizacije omogućiti registrovanje svih anomalija sistema snabdijevanja vodom, kako bi se moglo preventivno djelovati. Prema njegovim riječima, trenutni gubici na vodovodnoj mreži su oko 55 odsto, a cilj svih pomenutih projekata je da oni budu smanjeni na 20 odsto.

Pomoćnica ministra finansija RS Radmila Mihić, koja je i šefica tima za upravljanje projektom “Vodovod i kanalizacija”, je rekla da je riječ o drugom projektu koji putem Evropske investicione banke realizuju u Gradišci.

  • Prvim smo pokušali da riješimo pitanja kanalizacionog sistema, a sada će biti zaokružen i vodovodni sistem - rekla je Mihićeva.

Donacija iz Japana

Gradiški “Vodovod” u naredna dva mjeseca očekuje i donaciju vlade Japana, vrijednosti oko 120.000 KM.

- Donacija se odnosi na nabavku mobilne opreme za detekciju gubitaka i kvarova na vodovodnoj mreži - istakao je Sandro Zeničanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana