Водоинсталатер из дјетињства украс Приједора

Снежана Тасић
Водоинсталатер из дјетињства украс Приједора

Приједор - Идеја да лик водоинсталатера из видео-игрице “Супер Марио” буде главни јунак новог приједорског мурала потекла је из лијепог сјећања на дјетињство, рекао је побједник конкурса за додјелу шесте годишње међународне награде “Паола де Мањинкор” за најбољи мурал у Приједору Љубиша Пушац.

- Дужи низ година, као члан Удружења ликовних умјетника, сарађујем са колегама које су до сада радиле мурале у Приједору. Био сам асистент на три мурала и осликавао их јер се не бојим висине, тако да сам овај пут одлучио да конкуришем са својим дјелом - рекао је Пушац који је академски сликар и професор ликовне културе у Бањалуци и Омарској.

Истиче да лик Супер Марија има култни статус, као и велики број поклоника, те да је свој приједлог назвао “Гејм Он”.

- Игрица “Супер Марио” свима нам је била бијег од стварности, а тај лик и сада препознају све генерације. С друге стране, немамо неку икону поп културе коју имају други градови, тако да сам хтио да урадим нешто у чему ће се сви препознати - рекао је Пушац којем награда много значи.

Када буде осликан, мурал ће, према ријечима овог умјетника, бити позитивна добродошлица у град.

Осликавање мурала планирано је до краја мјесеца, а фасада предвиђена за овогодишњи украс града разликује се од свих досадашњих. Наиме, није ријеч о компактној цјелини, него о пет водоравних цјелина, укупне површине 125 метара квадратних, односно о спољним странама балкона стамбене зграде.

Необично је и то што се први пут осликава површина у непосредној близини једне већ осликане фасаде, јер се одмах преко пута налази побједнички рад из 2016. године.

Предвиђена локација налази се на самом улазу у Приједор, код великог подвожњака на ћошку улица Јована Рашковића и Краља Петра Првог Ослободиоца.

Приједор већ красе мурали “Шеширџија” Наташе Коњевић из Бањалуке, “Трансформација” мађарског стрит-арт умјетника Атиле Саможија Видама, “Врт” румунског аутора Раула Опре Садоа, “Град” умјетничке групе “Дим Тим” из Београда те “Негдје између почетка и краја” Селвера Бегића из Бањалуке.

На “Фејсбук” страници “Приједор град мурала” највише симпатија освојио је управо приједлог “Гејм Он” који је имао убједљиво највећи број лајкова.

Награда

Годишња међународна награда за најбољи мурал у Приједору “Паола де Мањинкор” састоји се из плакете и наградног фонда од 3.000 КМ.

У конкуренцији за овогодишњу награду било је 20 пријављених радова, од којих је пет оцијењено неважећим.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана