Вода ушла у 20 кућа и рушила мостове у Петрову

Анита Јанковић-Речевић
Вода ушла у 20 кућа и рушила мостове у Петрову

Петрово - На подручју општине Петрово поплављено је 20 кућа и најмање два предузећа, заплављено је 100 стамбених и помоћних објеката, док су усљед јаког невремена уништени или оштећени и мостови.

У Општинској управи Петрово су истакли да су усљед олујне кише уништени или оштећени мостови у насељима Порјечина и Сочковац, па су од остатка општине одсјечени мјештани Кртове и Сочковца, а оштећен је и мост који води ка манастиру Озрен. Причињена је и огромна штета на путевима, а у прекиду је јуче био и телефонски саобраћај у дијелу општине, као и снабдијевање водом са изворишта “Врела”. Начелник општине Озрен Петковић јуче је обилазио терен да би процијенио посљедице и сагледао гдје су неопходне хитне интервенције.

- Ово што видимо на терену је страшно - оцијенио је Петковић и најавио сједницу општинског Кризног штаба, на којој ће бити одлучено да ли ће прогласити стање елементарне непогоде.

Припадници цивилне заштите и радници комуналног предузећа “Вода” Петрово ноћ су провели на терену покушавајући да оспособе дио путева на које је вода нанијела дрвеће и блато. Заплављено је и двадесетак кућа у селима Љеб, Осредак и Церовица у општини Станари, док је у насељу Крчевљани у Модричи оштећено неколико кућа. У Добоју су ватрогасци испумпавали воду из неколико подрума, а штета је причињена на воћкама и усјевима у селу Буснови код Приједора. На подручју општине Маглај у ФБиХ проглашено је стање природне катастрофе.

Нивои ријека у порасту

У Републичком хидрометеоролошком заводу кажу да су нивои ријека у Српској, а нарочито Сане, Врбаса и Босне, у порасту. Дежурни метеоролог Игор Ковачић је рекао да је за 24 часа у Добоју пао 71 литар кише по метру квадратном, те да су најизраженије временске нестабилности забиљежене на сјеверу Српске, од Бијељине до Бањалуке.

- Најјаче падавине уз грмљавину забиљежене су од Добоја до Бањалуке, те је у Бањалуци за 24 часа пао 61 литар кише по метру квадратном - рекао је Ковачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана