Voda iz Gubera liječi oboljele

AA
Voda iz Gubera liječi oboljele

Srebrenica - U srebreničkom Domu zdravlja u narednom periodu biće nastavljen projekat liječenja pacijenata ljekovitom vodom sa izvorišta Guber, a cilj je da se pored liječenja oboljelih od nekoliko vrsta bolesti, promoviše i banjski turizam.

Ovaj projekat je započeo 2016. godine, a juče je ozvaničen njegov nastavak za ovu godinu.

- Ovo je ambulantni način liječenja, koji bi mogao biti uvod u stacionarni. Eksploatacija "guber" vode je krajnji cilj. Cilj je da radimo šest mjeseci sa pacijentima, pratimo rad i analize, te da skrenemo pažnju javnosti na ljekovitost izvora Guber. Pacijenti su u proteklom periodu dolazili iz svih dijelova bivše Jugoslavije. Imamo program po kojem radimo i po svim analizama rezultati su dobri. Banja "Guber" može da bude glavni centar za anemiju i rehabilitaciju - rekao je ljekar Radomir Pavlović.

Član tima Suljo Čakanović kaže da su rezultati projekta iz 2016. godine bili dobri, te da je logičan slijed bio da se nastavi projekat.

- Ovaj projekat je prelazni period do većeg nivoa liječenja. Ovo je prilika i da ukažemo nadležnima na značaj "Gubera" kako bi se ponovo pokrenuo rad banje. Sve usluge za pacijente su besplatne. Mi ćemo sprovoditi određene analize, a bitno je da je Tehnološki fakultet iz Zvornika uključen u ovaj projekat. Vode Gubera su ljekovite, ali ono što mi najviše koristimo je kožna voda, sinusna voda, voda obogaćena željezom za anemiju, očna voda i voda ljepotica - kazao je Čakanović.

Dragan Vujadinović sa Tehnološkog fakulteta iz Zvornika istakao je veliki broj pacijenata dolazi samoinicijativno što nije dobro.

- Pacijenti ne treba vodu da koriste nekontrolisano. Ovo je specifičan biser i jedan od rijetkih izvora gdje imamo željezo u vodi u dvovalentnom obliku. Jednom mjesečno ćemo uzimati uzorke - poručio je Vujadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana