Вода из Губера лијечи обољеле

AA
Вода из Губера лијечи обољеле

Сребреница - У сребреничком Дому здравља у наредном периоду биће настављен пројекат лијечења пацијената љековитом водом са изворишта Губер, а циљ је да се поред лијечења обољелих од неколико врста болести, промовише и бањски туризам.

Овај пројекат је започео 2016. године, а јуче је озваничен његов наставак за ову годину.

- Ово је амбулантни начин лијечења, који би могао бити увод у стационарни. Експлоатација "губер" воде је крајњи циљ. Циљ је да радимо шест мјесеци са пацијентима, пратимо рад и анализе, те да скренемо пажњу јавности на љековитост извора Губер. Пацијенти су у протеклом периоду долазили из свих дијелова бивше Југославије. Имамо програм по којем радимо и по свим анализама резултати су добри. Бања "Губер" може да буде главни центар за анемију и рехабилитацију - рекао је љекар Радомир Павловић.

Члан тима Суљо Чакановић каже да су резултати пројекта из 2016. године били добри, те да је логичан слијед био да се настави пројекат.

- Овај пројекат је прелазни период до већег нивоа лијечења. Ово је прилика и да укажемо надлежнима на значај "Губера" како би се поново покренуо рад бање. Све услуге за пацијенте су бесплатне. Ми ћемо спроводити одређене анализе, а битно је да је Технолошки факултет из Зворника укључен у овај пројекат. Воде Губера су љековите, али оно што ми највише користимо је кожна вода, синусна вода, вода обогаћена жељезом за анемију, очна вода и вода љепотица - казао је Чакановић.

Драган Вујадиновић са Технолошког факултета из Зворника истакао је велики број пацијената долази самоиницијативно што није добро.

- Пацијенти не треба воду да користе неконтролисано. Ово је специфичан бисер и један од ријетких извора гдје имамо жељезо у води у двовалентном облику. Једном мјесечно ћемо узимати узорке - поручио је Вујадиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана