Voćne kapi iz voćnjaka Ilinke Macure potekle iz ljubavi prema djeci

Snežana Tasić
Voćne kapi iz voćnjaka Ilinke Macure potekle iz ljubavi prema djeci

Prijedor - Iako nigdje ne radi "za platu", Prijedorčanki Ilinki Macura radni dan traje skoro 24 sata jer se bavi uzgojem voća oko kojeg uvijek ima posla, a kada nije u voćnjaku svakodnevno vodi borbu za unapređenje zdravlja mališana oboljelih od astme.

Voćarstvom se bavi od 2003. godine i na površini od hektar i po zemljišta uzgaja kruške i šljive. Kaže da je pionirske korake u voćarstvu počela na pola hektara zemljišta u selu Božići pod Kozarom. Rod kruške se pokazao kao izuzetno kvalitetan što joj je dalo vjetar u leđa da vremenom proširi voćnjak i zasadi i šljive.

Osim što je predsjednica Skupštine udruženja voćara Prijedor i zamjenica direktora Poljoprivredne zadruge "Kooperativa", Macura ima još mnogo obaveza jer je već godinama na čelu Udruženja djece oboljele od astme "Anemona".

- Sve zvučne funkcije od kojih nemam neke velike koristi ako ne zasučem rukave i svakodnevno radim - ističe kroz osmijeh Ilinka i dodaje da je prvenstveno ponosna na svih 700 članova udruženja oboljelih od astme kojima je bolest pod kontrolom. Ona ima dva sina, kćerku i dvoje unučadi od kojih su svi, osim jednog astmatičari, tako da je njen angažman u ovom udruženju vođen samo s jednim ciljem, da sva djeca budu zdrava.

Upravo sa ciljem da djeca jedu i piju samo ono što je domaće i zdravo krenula je u bavljenje voćarstvom, a od nečega se mora i živjeti. Ona pomaže oko frezanja voća, skuplja grana nakon rezidbe, sadi voće, dodaje prihranu i neizostavno učestvuje u berbi zrelih plodova. Kaže da je bavljenje voćarstvom oplemenjuje jer se sva briga oko voća na kraju isplati.

- Samo prošle godine ubrali smo više 30 tona kruške i šljive i voće je bilo izuzetnog kvaliteta. Imali smo sreće da nas nije pogodilo gradno nevrijeme. Nikada nismo angažovali radnike, sve radimo sami, kako i dolikuje jednoj složnoj i vrijednoj porodici - priča Macura.

S obzirom na to da joj nije teško da bude prezenter svojih proizvoda na sajmovima voća u gradu, nedavno se našla i na Mrakovici gdje je na štandu Udruženja voćara grada promovisala hladno cijeđene sokove "Kapi s Kozare" koji su postali brend grada.

- To je brend Zadruge "Kooperativa" koja je novac dobila preko projekta Ministarstva poljoprivrede RS i to je nešto po čemu je naša zadruga postala prepoznatljiva. Riječ je o čistom voću pretočenom u čašu soka, bez šećera i konzervansa - istakla je Ilinka.

Ona je dodala da su tokom jeseni prijedorski voćari preradili od četiri do pet tona jabuke, kruške i jagode  i dobili oko 10.000 flaša soka.

- Tako smo spasili prošlogodišnji rod voća koji je kod mnogih bio uništen gradom, a sa druge strane naši sugrađani su dobili izuzetno kvalitetan napitak, bez aditiva i bilo kakvih dodataka - istakla je Ilinka. Dodaje da se ovaj projekat nastavlja i da će prijedorski voćari pokušati da naprave svoju liniju za hladno cijeđenje sokova gdje će moći da plasiraju sav rod voća koji nije prve klase.

Zbog toga im je, priča Macura, veoma važno da dobiju svoju hladnjaču i distributivni centar za voće.

- Na ovom području ispod Kozare, kruške imaju posebnu aromu i šteta je da se rod tog voća ne iskoristi u potpunosti. Mi smo uradili hladnjaču za svoje potrebe i to nam je pomoglo da ne brinemo o plasmanu voća, tako da bi to trebalo obezbijediti za sve voćare na području grada - istakla je ova vrijedna Prijdorčanka.

Poruka mladima

Ilinka Macura kaže da voćarstvo zahtijeva dosta rada, ali da se od njega može živjeti.

- Moja poruka je da ko god ima i mali komadić zemlje da može nešto na njemu da radi, treba da ga iskoristi, jer od poljoprivrede može da se živi. Posebno, mislim na mlade ljude, koji na taj način mogu da zarade i da kvalitetno provode vrijeme u prirodi - rekla je Macura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana