Voće vjetar u leđa izvozu

Milijana Latinović
Voće vjetar u leđa izvozu

Banjaluka - RS je u prvoj polovini ove godine izvezla više poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u odnosu na isti period lani, čime uspješno nadoknađuje negativnu tendenciju rasta uvoza mesa, koja je uslijedila nakon stupanja na snagu adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Potvrđuju to i podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH dostavljeni Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, prema kojima je vrijednost izvezenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u prvih šest mjeseci ove godine iznosila 183,70 miliona KM, što je za 27 odsto više u odnosu na isti period lani.

- Najznačajniji izvozni proizvodi iz RS su voće sa 32 miliona i proizvodi mlinske industrije sa 23 miliona KM - naglasili su u Ministarstvu i dodali da pokrivenost uvoza izvozom u Srpskoj konstantno raste i ove godine je dostigla 52,26 odsto.

Istovremeno sa rastom izvoza raste i uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, pa je tako njegova vrijednost u prvom polugodištu ove godine 351,48 miliona KM, što je za 14 odsto više nego u istom periodu 2016. godine.

- Adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSR), koji je stupio na snagu 1. februara ove godine, uticao je na povećan uvoz mesa u BiH, a osim toga uvoz ostataka od prehrambene industrije nalazi se na drugom mjestu, odmah iza uvoza žitarica - rekli su u Ministarstvu.

Dodaju da je u RS povećan uvoz svih vrsta mesa, dok je u BiH povećan uvoz goveđeg i svinjskog mesa, ali je uvoz živinskog mesa u padu. Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić ističe da su domaći proizvođači nemoćni u borbi za tržište sa konkurencijom iz EU.

- Stupanjem na snagu SSP-a mi smo dokrajčeni i nemamo nikakve šanse u borbi sa konkurencijom iz EU. Meso se nekontrolisano uvozi i mi tu nemamo šanse za opstanak. Ne preostaje nam ništa drugo nego da trpimo ili stavimo katanac na farme - rekao je Maljčić i dodao da se broj uzgajivača svinja konstantno smanjuje.

Uvoz i izvoz

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da Srpska sa 23 procenta učestvuje u ukupnom uvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u BiH.

- Učešće RS u ukupnom izvozu ovih proizvoda u BiH je 39 odsto - rekli su u Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana