Воће вјетар у леђа извозу

Милијана Латиновић
Воће вјетар у леђа извозу

Бањалука - РС је у првој половини ове године извезла више пољопривредних и прехрамбених производа у односу на исти период лани, чиме успјешно надокнађује негативну тенденцију раста увоза меса, која је услиједила након ступања на снагу адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП).

Потврђују то и подаци Управе за индиректно опорезивање БиХ достављени Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, према којима је вриједност извезених пољопривредних и прехрамбених производа у првих шест мјесеци ове године износила 183,70 милиона КМ, што је за 27 одсто више у односу на исти период лани.

- Најзначајнији извозни производи из РС су воће са 32 милиона и производи млинске индустрије са 23 милиона КМ - нагласили су у Министарству и додали да покривеност увоза извозом у Српској константно расте и ове године је достигла 52,26 одсто.

Истовремено са растом извоза расте и увоз пољопривредно-прехрамбених производа, па је тако његова вриједност у првом полугодишту ове године 351,48 милиона КМ, што је за 14 одсто више него у истом периоду 2016. године.

- Адаптирани Споразум о стабилизацији и придруживању (ССР), који је ступио на снагу 1. фебруара ове године, утицао је на повећан увоз меса у БиХ, а осим тога увоз остатака од прехрамбене индустрије налази се на другом мјесту, одмах иза увоза житарица - рекли су у Министарству.

Додају да је у РС повећан увоз свих врста меса, док је у БиХ повећан увоз говеђег и свињског меса, али је увоз живинског меса у паду. Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић истиче да су домаћи произвођачи немоћни у борби за тржиште са конкуренцијом из ЕУ.

- Ступањем на снагу ССП-а ми смо докрајчени и немамо никакве шансе у борби са конкуренцијом из ЕУ. Месо се неконтролисано увози и ми ту немамо шансе за опстанак. Не преостаје нам ништа друго него да трпимо или ставимо катанац на фарме - рекао је Маљчић и додао да се број узгајивача свиња константно смањује.

Увоз и извоз

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да Српска са 23 процента учествује у укупном увозу пољопривредно-прехрамбених производа у БиХ.

- Учешће РС у укупном извозу ових производа у БиХ је 39 одсто - рекли су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана