Воћарски рај Кнежевића у Обудовцу

Срна
Воћарски рај Кнежевића у Обудовцу

Шамац - Тридесетседмогодишњи Витомир Кнежевић у Обудовцу, код Шамца, има један од највећих воћњака у Посавини, хладњачу, комплетну механизацију и два хектара са воћем.

"Данас имам 6.500 стабала, од тога 6.000 јабуке и 500 стабала шљиве - укупно три воћњака. Имам пет сорти јабука: гала, фуџи, златни делишес, генис мит и, најзаступљенији, засад ајдаред јабуке", истиче он за Срну.

Само на површини од једног хектара има 3.800 стабала јабука, а први засад подигао је 2009. године. Одмах, наредне године, подигнути су стубови и противградна мрежа, јер, како каже Кнежевић, постоји проблем са мразом.

"Користим савремене методе. Што се тиче агротехничких мјера, пратим Европу у свему што можемо да набавимо - нешто из Србије, а нешто из иностранства", напомиње Кнежевић.

Он наводи да се шљива гросе фелиција појавила прије шест година, а карактерише је крупан плод и медно жута боја. Прошле године, на тој парцели имао је 35 килограма по стаблу.

Кнежевић готово све ради сам, уз помоћ своје супруге Ружице. Повремено, приликом брања, раде и сезонски радници.

"У посљедње двије године тешко је наћи сезонску радну снагу. Омладина која хоће да ради углавном је отишла, а они који су остали неће да раде", прича Витомир.

Кнежевић подсјећа да противградна мрежа коју има штити воћњак од леда, мраза, али и ожеготина на јабуци тако што слама сунчеве зраке, те усклађује спољну температуру и температуру испод мреже.

Витомир сам орезује воћњак. "Имамо два до три мјесеца за орезивање. Да бих обишао сваку воћку пређем 6,5 километара", наводи Витомир.

"У плану је да ширим воћњаке. То треба радити двије-три године", каже он.

Кнежевићи не продају производе на иностраном тржишту, али код њих долазе они који купују робу из хладњаче, коју потом пласирају и на домаће и страно тржиште.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана