Власника дома из Градишке терете за утају 108.000 марака

Данијела Стоканић
Власника дома из Градишке терете за утају 108.000 марака

Градишка - Пореска управа РС поднијела је извјештај Окружном тужилаштву Бањалука против власника Дома за пензионере и стара лица “Медик Угреновић” Градишка Мирка Угреновића због сумње да је утајом пореза и доприноса оштетио буџет Српске за 108.131 марку.

Како су објаснили у Пореској управи, извјештај против власника Дома “Медик Угреновић”, који већ трећу годину ради упркос забрани и казнама надлежних, поднесен је у јулу прошле године, а ријеч је о кривичном дјелу. У бањалучком Окружном тужилаштву су истакли да је у току истрага, због чега не могу саопштити више информација.

С друге стране, Угреновић тврди да је “чист као суза”, те да надлежни инспектор за вријеме контроле није утврдио право чињенично стање.

- Динара једног нисам дужан Српској. Пореску управу сам добио на суду у фебруару ове године, сад ми није јасно због чега толико траје та процедура - рекао је Угреновић.

Додао је да ће у консултацијама са адвокатом предузети мјере против одговорних. Подсјетио је да нема рјешење ресорног министарства за рад јер је у селу слаба струја, а немају ни јавни водовод, него се водом снабдијевају помоћ хидрофора.

- Радим све што је у мојој моћи како бих ријешио тај проблем и коначно добио рјешења надлежног министарства - истакао је Угреновић.

У дому тренутно борави десет корисника. Републичка инспекција је контроле ове установе почела 2015. године када су од Министарства здравља и социјалне заштите Српске добили рјешење да дом не испуњава услове за рад. Инспектор је у октобру 2015. обавио контролу и донио рјешење којим се дому забрањује обављање дјелатности социјалне заштите док не обезбиједи рјешење ресорног министра о испуњености услова. Поменутој установи у четири наврата надлежна инспекција је изрекла и новчане казне и то у укупном износу од 9.500 КМ, јер је обављала дјелатност, а није испунила услове.

Услови

Министарство здравља и социјалне заштите рјешење за рад издаје на основу правилника који је у октобру прошле године ступио на снагу. Правилник налаже да домови за старе, између осталог, морају бити смјештени у објекат који је прикључен на телефонску, електричну, јавну водоводну и канализациону мрежу. Уколико не постоји јавна водоводна мрежа, објекат треба да буде снабдијеван хигијенски исправном текућом водом и слично. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана