Vlasenica: Zlatna matura elitne generacije

G. P.
Vlasenica: Zlatna matura elitne generacije

Vlasenica - Maturanti stare vlaseničke gimnazije, koji su školovanje završili davne 1965. godine, obilježili su pola vijeka mature.

Tačno u podne u parku ispred zgrade u kojoj je nekada bila gimnazija na prozivku je došlo petoro nekadašnjih đaka. Uzbuđeni i dobro raspoloženi prisjećali su se mladosti.

- Mi smo prva generacija vlaseničkih gimnazijalaca, koja je od prvog do četvrtog razreda pohađala ovu školu. Bilo nas je 44 u prvom razredu, a do četvrtog razreda došlo nas je 11. Gimnazija je bila elitna škola i kriterijumi su bili veoma strogi - priča Milovan Golić.

Prije pet godina, kada su se posljednji put sastali, bilo ih je više na okupu.

- Godine čine svoje, vrijeme prolazi, pa se osipa i stara družina - kaže Salih Alispahić koji je stigao iz Sarajeva.

Maturanti su se prisjetili da je Vlasenica u to vrijeme bila živa varoš. Išli su u provod na korzo ili u salu "Partizana", gdje se danju vježbala gimnastika, a vikendom organizovale igranke.

- Bilo je to drugačije vrijeme, neposrednije nego što je sada, ali mi se i sad držimo jedni drugih. To su neprolazna prijateljstva - kaže privrednik Slobodan Sarić.

Stanka Lukić i Jordan Đurković, koji su radili u prosvjeti, kažu da su u gimnaziji stekli veliko znanje. Milovan Golić ističe da su mnogi iz njihove generacije izrasli u vrsne privrednike, ljekare, inženjere, profesore…

- I ja sam vidno napredovao. Kada sam 1965. godine maturirao imao sam 75 kilograma, a sada vagam cijelih 125. Dakle, svake godine od tada pa do danas napredovao sam po jedan kilogram - šali se Milovan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana