Vlasenica: “San ljetnje noći” donio nagrade

Milijana Latinović
Vlasenica: “San ljetnje noći” donio nagrade

Vlasenica - Srednjoškolska amaterska pozorišna grupa “The Middle Ages” iz Vlasenice, na Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH, osvojila je tri nagrade uprkos brojnim teškoćama zbog kojih je njihovo učešće dovođeno u pitanje.

Vlasenički srednjoškolci su se predstavili djelom Viljema Šekspira “San ljetnje noći” i glumeći na engleskom jeziku, osvojili nagradu za najbolji scenski govor i nagradu za kolektivno izvođenje. Jovanka Danilović, učenica četvrtog razreda, osvojila je nagradu za najbolju glumicu ulogom “Demetar”.  Ne krijući ljubav prema daskama koje život znače, Danilovićeva priča o nagradama, ali i poteškoćama sa kojima se njihova glumačka ekipa susreće.

- Nagrada za najbolju glumicu mi znači mnogo, kao i kolektivne nagrade, posebno iz razloga što smo imali veoma malo vremena da se spremamo i nismo imali pomoć profesionalnih glumaca - ispričala je Danilovićeva.

Dodala da je iskustvo koje stiču sa svojom pozorišnom grupom neprocjenjivo.

- Glumeći na engleskom, usavršili smo jezik, stekli veliko iskustvo, a to je i publika prepoznala nagradivši nas gromoglasnim aplauzom - rekla je Danilovićeva.

Najveću podršku i pomoć dobijaju od profesora engleskog jezika Vesne Drljić, koja je i režiser predstave.

-  Uglavnom izvodimo Šekspirova djela, na engleskom jeziku, a djeca sama rade dramatizaciju, adaptaciju djela, režiju, kostime - s ponosom je ispričala Drljićeva, dodajući da je nedostatak novca i podrške od strane lokalne zajednice najveći problem s kojim se susreću.

- Opština se nikada nije odazvala kada smo zatražili pomoć, čak smo bili prevareni prošle godine. Naime pronašli smo prevoz i načelnik opštine je obećao da će nam platiti, međutim prošla je evo cijela godina a te obaveze nisu izmirene - rekla je Drljićeva, dodajući da su ove godine učenici sami obezbijedili novac za odlazak na Festival, uz pomoć nekoliko dobrih ljudi koji su im izašli u susret i pomogli koliko su mogli.

Festival

Na Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH, koji je održan u Konjicu, učestvovale su dramske i pozorišne grupe srednjoškolskog uzrasta iz BiH, a žiri je odlučivao o nagradama u dvije kategorije: školskih pozorišnih grupa i pozorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana