Vladislav Vučanović, protonamjesnik na Pašincu u Prijedoru: Vjernici željni riječi Božje

Snežana Tasić
Vladislav Vučanović, protonamjesnik na Pašincu u Prijedoru: Vjernici željni riječi Božje

Prijedor - Za deceniju predanog rada i predavanja vjeronauke za odrasle u crkvi Svete Bogorodice na Pašincu u Prijedoru dočekali smo hiljade vjernika koji su bili željni riječi Božje.

Počeo je tako priču protonamjesnik Srpske pravoslavne crkve Vladislav Vučanović, čiji su časovi vjeronauke za odrasle u palančiškom i pašinačkom hramu postali osvježenje u duhovnom životu Prijedora.

Jubilarno 500. predavanje održano je krajem prošle godine na temu uloga sveštenih lica u životu vjernika i sala je tada bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

- U granicama svojih mogućnosti, znanja i duhovnog iskustva, vjernicima smo prenijeli život po duhovnim zapovjestima jer su dolazili u hram tražeći pomoć od Boga za duhovni mir. Ljudi su pronalazili odgovore na mnoga pitanja i odgovore na razne životne nedoumice. I svaki naš susret i razgovor počinjao je i završavao  molitvom - priča Vučanović.

Sve je počelo kada je 2008. godine grupa vjernika uputila poziv protonamjesniku Vučanoviću da ih poučava hrišćanskoj vjeri i pobožnosti.

- Prihvatio sam i to traje već deset godina, a držali smo predavanja svake srijede na jednom duhovnom sabranju koje smo nazvali vjeronauka za odrasle - istakao je Vučanović.

Kaže da su proučavali mnoge teme, kao što su one najosnovnije poput molitve.

- Nezamislivo je da neko kaže da je vjerujući čovjek, a da se nikada u životu nije pričestio, da se na liturgiji našao slučajno i slično. Naša sabranja smo i počinjali i završavali upravo molitvom, koja je srž i centar duhovnog života vjerujućeg čovjeka. Tu su bile one teže teme - kako podnijeti životne nedaće i stradanja, kako se smiriti pred životnim izazovima, ali i neizbježna tema stvaranja hrišćanske porodice - rekao je Vučanović.

Prijedorčanka Irena Kojić kaže da su riječi protonamjesnika Vladislava Vučanovića bile značajne za svakog vjernika.

- Otac Vladislav je prošao mnoge teme, a mi smo tu svaki put bili sa radošću. Tokom 500. predavanja sveštenik je tumačio Sveto pismo, jevanđelje, Novi zavjet, što je ljudima veoma bitno jer je to teško sam shvatiti. Toliko smo toga naučili, nečega se podsjetili i ovo je za nas bilo dragocjeno provedeno vrijeme -  istakla je Kojićeva.

Crkva Presvete Bogorodice na Pašincu stara je 110 godina i ima zanimljivu istoriju. Narodno predanje kaže da je izgradnja ovog hrama počela 1890. godine, a da je 1909. imala prvo bogosluženje.

Protonamjesnik Vučanović ističe da se ne zna ko su osnivači i inicijatori gradnje hrama, ali da  o tome nema ni pisanih tragova s obzirom na to da je crkvena arhiva izgorjela tokom Drugog svjetskog rata.

- Hram je za ovih vijek i nešto više godina pod svoje okrilje primio mnoge vjernike jer se pamte nekada veliki crkveni sabori na duhovski ponedjeljak, kada je gotovo cijeli Prijedor bio prisutan na Pašincu i ovo je jedina crkva na ovom području koja je imala svoj sabor - istakao je Vučanović.

On je dodao da se ta tradicija vremenom ugasila i da gotovo punih 60 godina ova parohija nije imala sveštenika.

- Hram je oskrnavljen, nije bio porušen kao crkva u obližnjem Malom Palančištu tokom Drugog svjetskog rata, ali je bio štala za konje njemačke vojske, što je nevjerovatno - rekao je Vučanović.

On je dodao da je tek 2007. godine ovaj hram doživio prvu veliku generalnu obnovu od temelja do hrama.

-  Danas je to veleljepni hram koji pruža uslove za molitveni boravak vjernog naroda i sve njihove duhovne potrebe - rekao je Vučanović.

U današnjem vremenu, umjesto nekadašnjeg sabora, zaživjela su neka druga okupljanja kao što je okupljanje na dan rođenja Presvete Bogorodice, kojoj je crkva i posvećena, te na dan Velikomučenice Marine - Ognjene Marije, kada su se oglasila crkvena zvona.

- To je krenulo uporedo sa početkom obnove kada su se na ovaj praznik, usred noći, sama oglasila crkvena zvona, za šta postoje svjedoci, mještani koji stanuju u okolini hrama - podsjetio je na taj događaj protojerej Vučanović.

Dodaje da je to bila prekretnica u oživljavanju duhovnosti u ovom dijelu grada i od tada do danas broj vjernika se stalno uvećava.

- Sada je slika takva da se na Božić i Vaskrs ne može ući u crkvu od velikog broja vjernika i ovdje svake nedjelje sada služimo svetu liturgiju - rekao je Vučanović.

Zabrinjavajući podaci

Vladislav Vučanović kaže da je podatak da je svake godine 40.000 Srba manje podatak koji upozorava da se polako gubi pravoslavni srpski identitet.

- Samo u mojoj parohiji ima oko 150 muškaraca do 40. godine starosti koji još nisu stupili u brak, što znači da je uskraćena za 150 porodica i još koliko djece u njima. Djeca su naša najveća radost i ništa ljepše nema od novog života - naglasio je Vučanović.

Kamen iz manastira Miloševac (slika novi manastir)

Predanje kaže da je hram na Pašincu sagrađen od kamena porušenog manastira Miloševac. Prema navodima u staroj crkvenoj dokumentaciji, manastir Miloševac nalazio se u blizini rječice Miloševice u naselju Čirkin Polje, na mjestu pod nazivom Crkvina.

Manastir je stradao, kao i ostali na tom području, tokom austrijsko-turskog rata u periodu 1683 - 1699. godine. U blizini groblja, koje je niklo na mjestu starog manastira, sredinom prošle godine počela je izgradnja  novog manastira posvećenog Pokrovu Presvete Bogorodice. Temelji su osveštani 18. novembra 2018. u prisustvu mnogobrojnih vjernika s ovog područja, kao i vladike banjalučkog Jefrema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana