Владика Атанасије: Свети Игњатије побједник над злом и носилац свјетлости

Срна
Владика Атанасије: Свети Игњатије побједник над злом и носилац свјетлости

Требиње - Светом архијерејском литургијом и сабрањем домаћина и гостију јутрос је у Петропавловом манастиру код Требиња обиљежена крсна слава Епархије захумско-херцеговачке и приморске Свети Игњатије Богоносац.

Након службе коју су служили Његово преосвештенство владика Григорије и умировљени владика Атанасије, обављена је причест вјерника и ломљење славског колача.


Славу су посебно веселом учинила дјеца која су дошла у великом броју.

У пригодној бесједи, владика Григорије је истакао да је данашњи дан једна слава тројице светитеља који су из разних времена - Свети Игњатије с почетка Хришћанства, Данило Хумски из средини и Јован Кроштански из нашег времена.

"Увијек када је човјек светитељ, он је и побједник. Побједник над злом и носилац свјетлости. Један зрачак свјетлости може да разнесе много таме и у том смислу су ови светитељи много важни", истакао је владика Григорије и додао да у њиховом имену стоји та свјетлост.

Он је свим људима у дане Божића пожелио да их обасја свјетлост богопознања, свјетлост која милије и умива, али и која спаљује трње наших сагрешења.

Обиљежавању крсне славе Епархије присуствовао је игуман манстира Житомислић отац Данило, који је истакао да су Свети Игњатије и Свети Данило два заштитника Епархије који су веома значајни и слава су владике Григорија.

"Они су заштитници његове породице, али и читаве Епархије", истакао је Данило.

Обиљежавању славе присуствовао је и градоначелник Требиња Лука Петровић са сарадницима и многобројни гости.

За све присутне приређена је трпеза љубави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана