Vlada nastavlja da ulaže u opštinu Kotor Varoš

Srna
Vlada nastavlja da ulaže u opštinu Kotor Varoš

Kotor Varoš - Prema podacima Vlade Republike Srpske, do sada je po različitim osnovama iz Razvojnog programa i iz Budžeta Republike u opštinu Kotor Varoš uloženo oko 70 miliona KM, dok je kroz kredite Investiciono-razvojne banke /IRB/ Srpske plasirano još oko 11 miliona KM.

U Vladi Srpske Srni je rečeno da će u ovoj godini biti uloženo još oko pola miliona KM za izgradnju i rekonstrukciju lokalne putne infrastrukture u Mjesnoj zajednici Maslovare, te za rekonstrukciju i sanaciju zgrade FK "Mladost", zgrade Narodne biblioteke i Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš" Maslovare.


Iz sredstava Socijalno-ekonomske komponente Razvojnog programa Republike Srpske za projekte koji se realizuju na području opštine Kotor Varoš odobreno je gotovo sedam miliona KM, od čega za izgradnju kanalizacione mreže 3,5 miliona KM.

Najznačajnija ulaganja na području ove opštine su ulaganja u izgradnju magistralnih, regionalnih i lokalnih putnih pravaca, za šta je izdvojeno više od 31 milion KM.

Ukupna investicija u okviru projekta "Vodovod i kanalizacija Republike Srpske", koji se realizuje na teritoriji više opština u Srpskoj, za Kotor Varoš iznosi 2,8 miliona KM.

Kada je riječ o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih-vojnih invalida na području ove lokalne zajednice, Vlada Srpske je uložila oko 2,5 miliona KM.

Zahvaljujući tim sredstvima, stambeno su zbrinute 174 porodice, od čega izgradnjom stanova njih 65, dok je nepovratna novčana sredstva dobilo 109 porodica.

Prema podacima Vlade Srpske, na području opštine Kotor Varoš nema stambeno nezbrinutih porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Kada je riječ o socijalnom zbrinjavanju radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla, zbrinuto je 900 radnika iz šest preduzeća, za šta je utrošeno 3,5 miliona KM, dok je kroz projekte zapošljavanja od 2007. do 2018. zaposleno 196 lica, za šta je utrošeno oko 700 miliona KM.

Kroz aktivnosti podrške privredi, među kojima su podsticaj izvoza, sufinansiranje preduzeća za proizvodnju tekstila, kože i obuće, te subvencije električne energije za socijalno ugrožene kategorije, Vlada Republike Srpske je izdvojila više od četiri miliona KM.

Prema podacima Vlade, u oblast poljoprivrede za područje opštine Kotor Varoš od 2006. do danas uloženo je oko 7,4 miliona KM kroz razne projekte, kao što su podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede i sela.

Za pomoć poplavljenom stanovništvu u ovoj lokalnoj zajednici, po osnovu podrške iz Fonda solidarnosti, izdvojeno je skoro pola miliona KM, a nije izostala ni pomoć opštinskom budžetu. Takođe, naređena je i realizacija dva projekta po naredbama Republičkog štaba za vanredne situacije u ukupnom iznosu od 100.000 KM.

Podršaka Vlade ovoj lokalnoj zajednici nije izostala ni kada je riječ o zdravstvenom sektoru, pa je tako u oblast zdravstva uloženo skoro dva miliona KM kroz projekte adaptacije, sanacije, rekonstrukcije i opremanje ambulanti porodične medicine.

Osim toga, nabaljeni su sanitetsko vozilo i vozilo za hemodijalizu, a izgrađen je i opremljen i Centar za socijalni rad.

Među značajnim ulaganjima u opštinu Kotor Varoš su ulaganja od skoro milion KM za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje školskih objekata, kao i za nabavku računara i uvođenje informacionih sistema, dok je kroz projekte za omladinu i sport u ovoj lokalnoj zajednici izdvojeno oko 700.000 KM.

U okviru projekta Vlade Srpske "97 kuća za višečlane porodice iz Republike Srpske" u opštini Kotor Varoš izgrađene su dvije kuće za porodice koje imaju petoro i više djece, a koje nisu bile stambeno zbrinute.

Od 2006. godine do danas kroz različite projekte za održivi povratak u ovoj loklanoj zajednici izdvojeno je više od 4,5 miliona KM.

Na teritoriji opštine Kotor Varoš izgrađena je i puštena u rad i mini hidroelektrana Divič, instalisane snage 2,28 MW, a ukupna vrijednost investicije je iznosila oko sedam miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana