Влада и фонд донирали 20.000 км за набавку аутобуса Националном парку Сутјеска

Срна
Влада и фонд донирали 20.000 км за набавку аутобуса Националном парку Сутјеска

Фоча - Влада Републике Српске донирала је 10.000 КМ Националном парку "Сутјеска" за набавку аутобуса за потребе ове јавне установе, а исти износ уплатио је и републички Фонд за заштиту животне средине, рекла је данас на Тјентишту министар просторног уређења, грађевинарства и екологије Сребренка Голић.

Голићева је навела да Национални парк "Сутјеска" из републичког буџета добија редовна годишња средства, а дио прихода остварује сопственим активностима.


Напомињући да је све досадашње иницијативе о улагањима у парк на бази јавно-приватног партнерства стопирала, у жељи да се свака активност уклопи у свих седам закона који регулишу ову област, она је додала да је у изради студија економске оправданости.

Студију ради УНДП у сарадњи са међународним консултантима, која ће показати у ком правцу ће ићи развој парка.

"Овим документом, који укључује седам законских прописа, биће регулисано шта може, а шта не може да се гради на подручју Националног парка", навела је Голићева.

Она је најавила да ће управна зграда Националног парка наредне године бити обновљена и да ће у њој бити замијењен систем гријања, а похвалила је руководство ове установе за позитивно пословање.

На донаторском ручку за набавку аутобуса, који је одржан данас у хотелу "Младост" на Тјентишту, средства су донирали и Министарство унутрашњих послова Републике Српске, Клуб посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске, те јавна предузећа и привредници из Фоче и околних општина.

Министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач рекао је да Национални парк "Сутјеска" располаже огромним потенцијалима за развој туризма.

"Надамо се да ће уз помоћ Владе Српске овај парк напредовати и да ће овдје, као што је некада било, долазити ученици многих школа и спортисти. Наравно, потребна су средства и вријеме да се постојећи објекти адаптирају и изграде нови", навео је Лукач.

Поводом Дана Европарка, на донаторском ручку представљена је петогодишња визија развоја Националног парка "Сутјеска".

Директор ове јавне установе Дејан Павловић најавио је градњу здравствено-туристичког центра и реновирање у рату девастираног хотела "Сутјеска".

"У плану је и градња виле Владе Републике Српске, тако да у 2018. години очекујемо и прве сједнице Владе на Тјентишту", рекао је Павловић.

У Националном парку "Сутјеска" у току је градња двије ексклузивне виле смјештајног капацитета 40 кревета, а данас је отворен и нови ресторан националне кухиње, у близини споменика "Битке на Сутјесци".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана