Vjetar od 110 kilometara na čas nosio sve pred sobom

Milijana Latinović, dopisnici
Vjetar od 110 kilometara na čas nosio sve pred sobom

Banjaluka - Nekoliko stotina domaćinstava u Srpskoj ostalo je bez električne energije, a jak olujni vjetar čupao je drveće, krovove i plastenike.

Na udaru olujnog nevremena juče su bili i stanovnici Banjaluke. Dežurni meteorolog u Hidrometeorološkom zavodu RS Milica Đorđević istakla je da je jak vjetar, koji je duvao brzinom od 110 kilometara na sat, porušio stabla na nekoliko lokacija u užem centru grada. Naglašava da je ovo bio jedan od najjačih udara vjetra na teritoriji Banjaluke od kada se vrše mjerenja.

- Nevrijeme je trajalo kratko, ali je temperatura za to vrijeme pala za gotovo sedam stepeni - rekla je Đorđevićeva i dodala da su nagla promjena vremena i hladan vazduh zahvatili sjeverozapadne krajeve i polako se premještaju prema sjeveru i istoku. Stanovnici banjalučke ulice Save Mrkalja kažu da ne pamte ovako jake udare vjetra.

- Začuo se jak tresak, vika, a kad sam pogledao kroz prozor, drvo je bilo na automobilima ispred kuće - kazao je Banjalučanin koji nije želio da mu objavimo ime.

I radnice u supermarketu udaljenom svega nekoliko metara od mjesta nezgode ističu da su od uplašenih kupaca saznale šta se desilo. Na sreću, niko nije povrijeđen, ali su ljudi, kako ističu prodavačice, uplašeni i uznemireni ulazili u supermarket i prepričavali kakav je haos napolju.

Oboreno drveće izazvalo kvar na elektromreži

Zbog olujnog nevremena na području opštine Sokolac bez struje je ostalo oko 300 domaćinstava. U Radnoj jedinici "Elektrodistribucije" Sokolac ističu da je drveće potrgalo vodove na dalekovodu Kaljina. Dodaju da su ekipe na terenu i čine sve što je u njihovoj moći da otklone kvar. Bez struje je ostalo i 500 domaćinstava u Han Pijesku. Porušeno drveće je prouzrokovalo kvar na četiri dalekovoda: Ljeskovac, Pjenovac, Zalukovik i Han Kram. Kvarovi na dalekovodima uzrokovali su i prekid snabdijevanja vodom na području ove opštine, a vjetar je rušio crijep sa kuća i zgrada.

- Cijelo jutro popravljam crijep, šteta je ogromna - rekao je mještanin Rade Savčić. Olujni udari porušili su stabla.

- Radnici Šumskog gazdinstva "Visočnik" su na terenu i utvrđuju nastalu štetu - rekli su u ovom preduzeću.

Vjetar je donio neprilike i stanovnicima Višegrada, a 800 domaćinstava u ovoj opštini od juče je bez struje. Upravnik Radne jedinice "Elektrodistribucije" Višegrad Radojko Stašević rekao je da dodatne muke zadaje i požar na trafo-stanici u selu Han Brdo. Prekida u snabdijevanju električnom energijom tokom dana bilo je i na području Banjaluke, Prijedora, Bijeljine i Prnjavora.

Pričinjena ogromna šteta

Snažan vjetar otkrio je i rimokatoličku crkvu Svetog Ive u selu Štivor kod Prnjavora, gdje žive pripadnici italijanske nacionalne zajednice. Procjenjuje se da je na objektu pričinjena šteta od oko 10.000 maraka. Mještani već od danas planiraju akcije kako bi krov bio osposobljen.

Nevrijeme nije zaobišlo ni opštinu Foča.

- Katastrofa, odneseni su krovovi sa kuća, štala i koliba. Vjetar je čupao stabla i lomio grane, ogromna je šteta u voćnjacima - ispričao je mještanin Đeđeva Pavle Vulović.

Mještanin Anđelko Veljović kazao je da seljani čitav dan popravljaju krovove i saniraju štetu. 

Iz Službe Civilne zaštite opštine Srebrenica rekli su da su oštećeni krovovi na mnogim kućama i pomoćnim objektima, a veliku štetu pretrpjeli su i poljoprivrednici, jer je vjetar pokidao veliki broj plastenika.

Region

Jaka kiša i južni vjetar zahvatili su juče Dalmaciju, gdje su talasi visine dva metra poplavili zadarsku rivu.
Zbog jakih udara vjetra na otvorenom moru u prekidu su trajektne linije. Zbog kiše je otežan saobraćaj u srednjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Istri, na hrvatskom primorju, u Gorskom Kotaru, Lici i u dijelu Dalmacije.

Za područje Vojvodine izdato je upozorenje u vidu narandžastog meteoalarma zbog najavljenog vjetra sa olujnim udarima, dok je u Crnoj Gori na snazi crveni meteoalarm.

Prognoza

Meteorolozi za danas najavljuju na jugu i istoku kišu i susnježicu, a u višim predjelima i snijeg. U ostalim krajevima biće suvo i hladno vrijeme, te slab i promjenljiv vjetar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana