Vjetar nosio krovove

D. Stokanić dopisnici
Vjetar nosio krovove

Banjaluka - Jako nevrijeme, praćeno kišom i olujnim vjetrom, koje je u petak zahvatilo Srpsku, izazvalo je velike probleme u mnogim opštinama i donijelo pune ruke posla električarima, komunalnim i vatrogasnim službama.

Najteže je bilo u Milićima i Srebrenici, gdje je olujni vjetar nosio krovove sa kuća, čupao drveće, a na hiljade domaćinstava ostavio bez struje. U Milićima je vjetar na Trgu rudara iz korijena čupao tridesetogodišnja stabla čempresa, dok je otkinutih grana i razbacanog smeća bilo posvuda. Načelnik Službe za zaštitu i spasavanje Branislav Novaković rekao je da su vatrogasci intervenisali na nekoliko lokacija gdje su polomljena stabla prepriječila puteve i prekinula saobraćaj.

- Vatrogasci su uklonili jedno stablo koje je zapriječilo saobraćaj na magistralnom putu Vlasenica - Zvornik - rekao je Novaković.

U "Elektrodistribuciji" Vlasenica su istakli da je vjetar nanio i brojna oštećenja na elektromreži, zbog čega su mnoga domaćinstva u Vlasenici i Milićima bila bez struje.

- Električari su izašli na teren kako bi što prije popravili kvarove i osposobili elektromrežu za normalno funkcionisanje - rekli su u "Elektrodistribuciji".

Jak vjetar je i na području Srebrenice kidao grane sa drveća i čupao stabla, a sa oronulih kuća, u kojima niko ne živi, letjeli su krovovi.

Olujno nevrijeme nije zaobišlo ni Banjaluku, gdje je vjetar nosio grane, kante za otpatke, a sa zgrada su padali i komadi fasade. Nevrijeme je ostavilo bez struje i pojedina naselja u Banjaluci i Kotor Varošu.

Uprkos obilnim padavinama i najavljenom nevremenu situacija u Trebinju nije bila alarmantna. Načelnik trebinjskog Štaba Civilne zaštite Nenad Šarenac rekao je da će ekipe biti u pripravnosti.

- Civilna zaštita je spremna da reaguje ukoliko bude potrebe, a obezbijeđeno je dovoljno vreća sa pijeskom - rekao je Šarenac, dodajući da građani za sve probleme izazvane obilnom kišom mogu da pozovu besplatan broj 121.

Vremenska prognoza

Na jugu i jugozapadu RS u subotu će biti oblačno sa slabom kišom u nižim krajevima i slabim snijegom u višim područjima. Kiša će u popodnevnim časovima početi i na jugu i zapadu zemlje, a tokom noći padavine će zahvatiti i ostale krajeve. U nedjelju će biti malo hladnije i oblačno, sa slabim padavinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana