Вјештачка киша спасава аграр

Милијана Латиновић
Вјештачка киша спасава аграр

Бањалука - Агенција за аграрна плаћања Републике Српске расписала је јуче јавни позив за подношење захтјева за одобравање новца за набавку опреме за наводњавање, а пољопривредницима ће за ове намјене на располагању бити пет милиона марака.

У идућих 60 дана, колико ће јавни позив бити отворен, пољопривредници могу поднијети захтјев да им се одобри новац за набавку пумпи, цријева, изградњу бунара, базена, канала, пумпних станица, те за трошкове електрификације система за наводњавање.

- Корисник може добити 40 одсто укупне вриједности трошкова инвестиције, а максималан износ је 10.000 марака по хектару - појашњавају из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Додају да право на додјелу средстава имају физичка лица и пословни субјекти са пребивалиштем у РС који производе пољопривредне културе на територији Српске и који су уписани у Регистар корисника подстицаја.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић истиче да ће се инвестиције у системе за наводњавање сигурно исплатити, јер је у протеклих 10 година, девет било сушних.

- Системи за наводњавање биће гарант квалитетне производње и високих приноса. Ова мјера Владе долази у прави час јер смо због суша на губитку - рекао је Маринковић.

Директор пољопривредне задруге „Повртарство“ из Црњелова код Бијељине Мићо Живић каже да је наводњавање од изузетног значаја за производњу поврћа.

- Узгој поврћа немогућ је без наводњавања, а на многим парцелама нема система. Имамо око 150 коопераната и из разговора с њима видим да је интересовање велико - рекао је Живић и додао да годишње откупе око 1.500 тона поврћа.

Произвођачи који желе да се пријаве на јавни позив треба да доставе и захтјев за додјелу новца, предрачун о планираној набавци опреме, електроенергетску сагласност и копију пројекта за изградњу система за наводњавање.

Корисници, након што добију рјешење о додјели новца, имају рок од 90 дана за реализацију инвестиције, чији ће утрошак контролисати Комисија Министарства пољопривреде.

Системи за наводњавање

У предузећу „Кондић комерц“, које се бави дистрибуцијом система за наводњавање, кажу да се на подручју Српске у повртарству и воћарству углавном користе системи кап по кап, док су у ратарству најзаступљенији тифони.

- За наводњавање једног хектара у повртарству системом кап по кап потребно је уложити око 1.800 КМ, док је за исту површину у воћарству потребно 2.100 КМ. Цијене тифона се крећу између шест и 30.000 КМ, а најчешће се продају они са дужином цријева од 250 метара, који коштају до 15.000 КМ - рекао је власник овог предузећа Милорад Кондић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана