Витешка срца надјачала зиму

Јасна Драгојевић
Витешка срца надјачала зиму

Бањалука - Храбрим младићима који традиционално на хришћански празник Богојављење скоче у хладне ријеке, јуче су се у пливању за Часни крст придужиле и дјевојке.

Да већ са 18 година има право витешко срце показала је Милана Мијатовић из Челопека код Зворника, која је јуче прва препливала стазу дугу 33 метра на Зворничком језеру и освојила Часни крст.

Мијатовићевој је, у име Црквене општине Зворник и Рафтинг клуба "Еко Дрина" из Зворника, свештеник Раде Тешић уручио и Часни сребрни крст у трајно власништво.

Храбра дјевојка је први пут и као једина представница љепшег пола, запливала леденим језером надмећући се са момцима из Зворника, Сокоца, Бијељине, Власенице и Новог Сада.

- Одувијек сам жељела да пливам и ево побиједила сам - рекла је Мијатовићева додавши кроз смијех да јој нимало није било хладно.

Једина међу девет младића ушћем Сане у Уну у Новом Граду запливала је Драгана Бера. По трећи пут први до Часног крста допливао је Марио Вукојевић. Растко Костовић из Фоче први је допливао до Часног крста у Дрини у Вишеграду.

- Ово је моје прво учествовање на овој манифестацији, ријека Дрина је била хладна, али ми је било задовољство да учествујем - рекао је Костовић, добивши дарове за свој подвиг.

Четрдесетшестогодишњи Петар Марић из Требиња побједник је пливања за Часни крст у ријеци Требишњици, у којем је учествовало четрдесетак пливача, међу којима и двојица Невесињаца. Марић, којем је ово било 16 учешће у богојављенском пливању, казао је да је побједом остварио свој дугогодишњи сан. Међу најмлађим пливачима били су и Димитрије Шкриван (12) и Раде Кукурић (15), који су први пут пливали за Часни крст. Кажу да је вода била хладна али ће наставити да пливају и убудуће, јер их води православна вјера и љубав према традицији.

Богојављенско пливање јуче је први пут одржано у Котор Варошу, а побједу је однио Борислав Богданић Њему је припао златни дукат, који је даровао Данило Ђекановић, те умјетничка слика которварошког сликара Бранка Русмира.

- Осјећам се фантастично. Свака побједа је слатка и драга, али ово је посебно, јер ово није такмичење, него витештво - рекао је Богданић.

"Ветеран" у богојављенском пливању Саном је Приједорчанин Данијел Дрљача, који је по четврти  пут био најбржи.

- Ове године је било најхладније и услови су били најтежи - рекао је Дрљача, којем је градоначелник Приједора Миленко Ђаковић  уручио златник.

Побједу у пливању на језеру Перућац у близини манастира Карно код Сребренице однио је Братунчанин Владимир Арамбашић, поријеклом из Доњег Вакуфа, док је Новица Васић из Красанопоља код Братунца  први допливао до Богојављенског крста у ријеци Дрини.

Пливање за часни крст на Богојављење одржано је први пут на ријеци Неретви, у мостарском насељу Ортијеш.
Пет храбрих младића из насеља Ортијеш запливало је у хладној Неретви, а први је до богојављенског крста допливао Ђорђе Медан, иначе голман у Фудбалском клубу "Зрињски".

У Дервенти је традиција богојављенског пливања настављена упркос и даље на појединим дијеловима залеђеној Укрини. Први је до Часног крста допливао Златко Пазуревић из дервентског Новог насеља. Ледену Укрину у Прњавору укротио је Владан Ђураш, студент четврте године Саобраћајног факултета.

У православним црквама на подручју Модриче јуче су служене свете литургије и освештана вода поводом Богојављења, а литија и пливање за Часни крст отказани су због леда на ријеци Босни. Пливање је отказано и у Брчком због неповољних временских услова и леда на ријеци Сави. Једини који је јуче симболично запливао неколико метара у Сави, и тиме очувао традицију, био је Драшко Ђурић, прошлогодишњи побједник. И у бројним другим општинама богојављенска пливања ријекама су одгођена због велике хладноће.

Трка у Теслићу

Владимир Марковић проглашен је за "Витеза Часног крста" у трци која је организована у Теслићу. Старјешина Српског соколског друштва "Свети Петар Цетињски" Славољуб Петричевић задовољан је великим одзивом Теслићана, будући да је због лоших временских услова и леда на ријеци Усори, умјесто досадашњег пливања организовано трчање за Часни крст.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана