Višković: Vlada će izvršiti svoje obaveze prema izvođačima radova

Srna
Višković: Vlada će izvršiti svoje obaveze prema izvođačima radova

Vlasenica - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da će Vlada izvršiti sve svoje obaveze prema izvođačima radova na projektima koji su na području Vlasenice započeti u 2018. godini.

“Projekti koji su u Vlasenici započeti u 2018. godini jesu obaveza Vlade za finansiranje u narednom periodu, a to su policijska stanica, studentski grad, izgradnja puteva, lokalnih ulica, vrijedni oko 2,8 miliona KM, i Vlada će sve svoje obaveze izvršiti prema izvođačima radova kako budu pristizale”, izjavio je Višković nakon sastanka sa predstavnicima privrednih subjekata sa područja Vlasenice.

On je naveo da je razgovarano i o visokoškolskoj ustanovi u Vlasenici, dodajući da je želja lokalnih privrednika, lokalne zajednice i regije Birač da ovdje na fakultetu bude osnovan smjer za drvopreradu.

“Preuzeo sam obavezu da zamolim da se ta procedura ubrza i da se već od sljedeće školske godine u Vlasenici može upisivati smjer drvoprerađivači. To je bitno zato što u ovoj regiji ima dosta privrednih subjekata koji se time bave. Nedostaje im stručna radna snaga koja bi i dalje razvijala finalizaciju drvoprerade”, rekao je novinarima Višković.

On je naveo da je na ovom području, pa i opštini Vlasenica, najveći broj zaposlenih radnika u drvopreradi.

“Žalili su se u vezi sa raspodjelom sirovina, manjkom sirovina, poštovanjem ugovora, to je Vlada prepoznala. To nije problem samo Vlasenice, nego i nekih drugih i Vlada će to pitanje adekvatno pratiti i tražićemo od preduzeća žŠume Republike Srpskež da se ugovori, prije svega, poštuju”, istakao je Višković.

On je najavio da će u narednim danima biti potpisani petogodišnji ugovori sa svim značajnim drvoprerađivačima u Republici Srpskoj koji rade finalizaciju i zapošljavaju najveći broj ljudi.

“Sugerisali smo i drvoprerađivačima i Vlada će to raditi putem akcionih planova, da povežemo drvoprerađivače od primarne do finalne prerade. Zašto bi neko samo prorezivao sirovinu i kao takvu izvozio na Kosovo i Metohiju, u Kinu ili ne znam ni ja gdje, kada može tu istu sirovinu samo da prebaci kod svoga komšije, sljedećeg drvoprerađivača koji radi finalnu preradu?”, upitao je Višković.

Prema njegovim riječima, na taj način može znatno biti povećan bruto domaći proizvod.

“Možemo imati veću korist od tih drugih sortimenata i Vlada će naći načina da naše drvoprerađivače poveže da se naša sirovina kreće unutar Republike Srpske i da imamo što veći stepen finalizacije prerade jer ona zapošljava puno veći broj ljudi, a to nam je cilj, to je demografija, to je opstanak ljudi na ovim prostorima i to je sve ono što je Vlada putem planova unijela u svoj četvorogodišnji rad”, istakao je premijer Republike Srpske.

Na sastanku je razgovarano i o revitalizaciji Ski centra “Igrišta” i Sportsko-rekreativnog centra “Jezero” na izlazu iz Vlasenice.

Premijer Višković je rekao da već postoji potencijalni investitor koji se interesuje za te lokacije.

“Mi treba da riješimo određene imovinsko-pravne odnose, to je vlasništvo Republike Srpske jedan kroz jedan, međutim u jednom dijelu investitoru je bitna površina koja je u privatnom vlasništvu, vjerovatno za izgradnju njegovih kapaciteta i on traži od Vlade da riješi imovinsko-pravne odnose. Po njegovim pozivima i interesovanju mislim da je ozbiljan čovjek i raspolaže svim informacijama”, dodao je Višković.

Sastanku su prisustvovali ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana