Višemilionski dug Doma zdravlja Modriča zbog viška radnika

Srna
Višemilionski dug Doma zdravlja Modriča zbog viška radnika

Modriča - Ukupan dug Doma zdravlja Modriča dostigao je 4.000.000 KM, od čega 2.610.000 KM za poreze i doprinose i 998.000 KM na ime kamata koje je obračunala Poreska uprava Republike Srpske, rekao je direktor ove ustanove Goran Mlinarević.

On je naveo da se dug "gomila" godinama, a da je osnovni uzrok negativnog poslovanja i teške finansijske situacije veći broj radnika u odnosu na standarde u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i u odnosu na broj registrovanih osiguranika u Domu zdravlja koji su prijavljeni Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

"Od 131 radnika zaposlena u Domu zdravlja 18 radnika ili 13,6 odsto je višak", rekao je Mlinarević Srni i istakao da su prihodi Doma zdravlja od Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske 2.640.000 KM, što je u skladu sa standardima i dovoljno je za bruto plate 113 radnika, a da su bruto plate 18 prekomjernih radnika godišnji gubitak od 420.000 KM.

Mlinarević kaže da su ukupni prihodi Doma zdravlja u ovoj godini planirani u iznosu od 3.305.267 KM, od kojih su 2.640.300 KM sredstva Fonda zdravstvenog osiguranja, 448.500 KM lični prihodi i 120.000 KM dotacija opštine Modriča.

Rashodi u ovoj godini planirani su u iznosu od 3.834.530 KM, i za 529.263 KM manji su od potrebnih sredstava za bruto plate svih zaposlenih i poslovanje Ustanove.

Zbog nedovoljnih sredstava, Dom zdravlja nije obezbijedio reprogram duga za poreze i doprinose sa Poreskom upravom Republike Srpske, koja je najavila blokadu žiro-računa ovoj ustanovi.

To bi otežalo rad Doma zdravlja, upozorava Mlinarević i apeluje na osnivača Doma zdravlja - opštinu Modriča i nadležne institucije Republike Srpske na hitno rješavanje problema, kako bi bilo spriječeno ugrožavanje prava na zdravstvenu zaštitu za oko 28.000 stanovnika Modriče i 7.000 stanovnika opštine Vukosavlje.

Rukovodstvo Doma zdravlja donijelo je "Akcioni plan za prevazilaženje krize" koji predviđa postepeno smanjenje broja zaposlenih, oštre mjere štednje koje neće biti na štetu dostignutog obima i kvaliteta zdravstvenih usluga, izradu i usvajanje novog pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, koja moraju biti usaglašena sa standardima i normativima za ustanove primarne zdravstvene zaštite u Republici Srpskoj.

Direktor Doma zdravlja Modriča ističe da je o Akcionom planu prošle sedmice upoznata Skupština opštine Modriča, te da će rukovodstvo Ustanove ponovo tražiti pomoć nadležnih ministarstava u Vladi Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana