Вишеград: Обиљежен Међународни дан људских права

Срна
Вишеград: Обиљежен Међународни дан људских права

Вишеград - Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да ће локална власт у наредном периоду посветити пажњу људским правима и њиховом остваривању, а посебно категоријама као што су најугроженије особе са инвалидитетом и жртве рата.

У Вишеграду је данас одржан округли сто о теми "Људска права и логораши – жртве ратних страдања", поводом Међународних дана људских права, у организацији Регионалног удружења логораша Вишеград, а Ђуревић је рекао да је општина помагала ово удружење и да ће тако бити и у наредном периоду.

Он је изразио очекивање да ће, заједно са Удружењем, општина Вишеград радити на борби за заштиту људских права на подручју ове општине.

Предсједник Регионалног удружења логораша Драгиша Андрић рекао је да су Фондација "Удружене жене" Бањалука, Удружење "Медика" из Зенице и Удружење грађана "Виве" из Тузле формирала радну групу од представника институција, установа и невладиних организација да би урадили протокол пружања свеобухватне подршке, заштите и једнаког третмана за све преживјеле свједоке при окружним тужилаштвима и судовима у Републици Српској, осим Бијељине.

"Ово је велика помоћ свједоцима при свједочењу у тужилаштву и пред судовима јер до сада у Републици Српској није било организоване бесплатне психосоцијалне и правне помоћи за жртве ратне тортуре", додао је Андрић.

На округлом стола учествовали су чланови Регионалног удружења логораша Вишеград – свједоци у предметима ратних злочина над Србима током протеклог рата.

Секретар Удружења Славко Хелета рекао је да се су окупили да обиљеже Међународни дан људских права.

"Овај дан је регулисан разним декларацијама и законима, али у пракси је сасвим другачије кад је ријеч о овој категорији логораша из посљедњег рата, који су били затворени и злоостављани", истакао је Хелета.

Он је додао да велики број логораша у Републици Српској није стамбено обезбијеђен, те да немају никаквих примања.

"Бошњачки логораши имају стална мјесечна примања, логораши хрватске националности имају знатно већа примања на мјесечном нивоу. То су чињенице на које указујемо и боримо се да се то исправи", рекао је Хелета.

Он је истакао значај чланова жена логораша које су у највећем броју случајева свједоци на суђењима за ратне злочине над Србима у протеклом рату.

Члан удружења логораша Вишеград Митар Пухало рекао је да су материјалне могућности Удружења скромне, те да психички и морално Удружење даје велику подршку, а здравствено велику помоћ јер обезбјеђује долазак доктора из међународних организација и лијекове.

Пухало је био у логору у Горажду од 1992. до 1993. године.

Члан Удружења Гордана Хелета рекла је да је за вријеме рата била у Горажду, а да је три мјесеца била затворена у логору.

"Били смо без хране, воде, струје. Са ове тачке гледишта не знам како се издржало. Било је добрих људи који су помагали. Једна кришка хљеба за нас је била много и дијелили смо је на осам комада и тако живот продужавали", истакла је Хелета.

Она је додала да чланови имају здравствене посљедице и страхове.

"Удружење нам помаже више него што може, а највећи проблем је посао јер велики број чланова не ради, а нема ни пензију", рекла је Хелета.

Међународни дан људских права обиљежен је уз подршку Удружења "Виве жене" из Тузле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана