Вишеград: Ћуприја вапи за реконструкцијом

ATV
Вишеград: Ћуприја вапи за реконструкцијом

Вишеград - Вишеградска Ћуприја нема употребну дозволу, а ни двије године од реконструкције није извршен технички пријем. Неимари турске фирме " Ербу” уградили су материјал који није одговарајаући.

 Плочници који су замијенили калдрму пуцају, фуге на мосту отпадају и поново пробија вода, а каблови од расвјете нису заштићени. У Министарству за просторно уређење, грађевинарство И екологију кажу да употребну дозволу неће ни издати док се не отклоне и најситнији недостаци.

 

"Да радови који су изведени на реконструкцији Мехмед Паша Соколовић у Вишеграду нису у потпуности изведени са техничком документацијом, након извјештаја надзора констатовано је да се морају урадити неке поправке на самом мосту, односно да извођач И инвеститор морају отклонити све те недостатке како би мост могао да добије употребни дозволу, каже министар за просторно уређење, грађевинарство И екологију РС Сребренка Голић.

Из републичког завода за заштиту историјског И културног насљеђа упозоравали су и прије двије године да материјал који је уграђен неће моћи издржати временске услове. То су схватили и у турској развојној агенцији " Тика " која је и изабрала извођача радова. Сада чекају анализу материјала који ће накнадно бити уграђен.

Након преузетог извјештаја од стране института у Бања Луци извршити ће се потребно фугирање и уклањање недостатака на чесми и хитабуте комплетирати и сви остали радови након чега ће општина Вишеград бити обавијештена о процедурама за технички пријем, кажу у агенцији Тика.

А, вишеградску власт више брине водостај Дрине. Питају се да ли ће лукови издржати ако би, поново, наишле поплаве.

Подизањем корита је угрожена сама Ћуприја из разлога јер је смањем проток кроз ове лукове И када би имали количину воде из 2010.године када смо имали поплаву овдје у општини Вишеград, Ћуприја би била угрожена, каже начелник општине Вишеград Младен Ђуревић.

Реконструкција моста у коју је турска Влада уложила десет милиона марака започета је 2013 и трајала је двије и по године. Отада до данас, много пута се разговарало о отклањању недостатака, а размишљало се чак и о затварању једне од највећих туристичких атракција у Српској.

Како не би дошло до затварања моста, током посљедње посјете турске делегације, турски амбасадор у БиХ обећао је да ће се укључити у рјешевање овог проблема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана