Više podsticaja za veću proizvodnju

Radmila Đević
Više podsticaja za veću proizvodnju

Foča - Loši seoski putevi, mali broj proizvođača i stočni fond, te slab otkup mlijeka, samo su neki od problema koji tište fočansku poljoprivredu.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, opština Foča i poljoprivrednici odlučili su da udruže snage i zajedno donesu mjere za unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Neke od predviđenih mjera su povećanje podsticaja poljoprivrednim proizvođačima, nabavka novih grla i formiranje zemljoradničke zadruge "Eko", koja će, između ostalog, imati zadatak da uspostavi tijesnu saradnju sa poljoprivrednim udruženjima radi zajedničkog nastupa na tržištu. Zadruga "Eko" na upravljanje će dobiti i fočansku stočnu pijacu, a biće joj dodijeljena i jedna parcela za oglednu proizvodnju maline.

- Kada je riječ o proizvodnji mlijeka, namjeravamo da poljoprivrednike koji su zainteresovani za veću proizvodnju stimulišemo kroz podsticaje i nabavku novih grla - kaže načelnik Foče Radisav Mašić.

Posljednjih mjeseci otkup mlijeka na području opštine Foča nije bio na zadovoljavajućem nivou uprkos tome što je zagarantovan, a isplate i premije redovne. Vlasnik bilećke mljekare "Pađeni" Nenad Vukoje kaže da su opštinske vlasti pokrenule aktivnosti da otkup ne bi bio prekinut.

- Količine koje otkupljujemo su za sada dosta male, nekih 300 do 400 litara dnevno, a to bi trebalo da ima jedan ozbiljan poljoprivredni proizvođač. Cilj nam je da uvjerimo proizvođače da imaju sigurno tržište, da će sve proizvedene količine mlijeka biti otkupljene i da će biti isplaćeni u dogovorenom roku. Nastavićemo rad, ali sve mora biti podignuto na viši nivo - rekao je Vukoje.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izdvojilo je u posljednje četiri godine za podsticaje na području Foče oko 1,5 miliona maraka.

- Podsticajna sredstva mogu samo da budu veća ako bude povećana proizvodnja. Pripremamo zakon o podsticajima koji će uskoro biti upućen u skupštinsku proceduru. On će omogućiti proizvođačima izvjesnost u vezi s tim šta će biti sufinansirano u narednom periodu. Očekujemo da ćemo imati i stabilniju situaciju i veća sredstva u našem agrarnom budžetu, koji je trenutno 60 miliona maraka - rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Boris Pašalić.

Putevi

Opština Foča zatražila je od ministarstva podršku i za popravku seoskih puteva na područjima gdje poljoprivrednici pokažu najviše interesovanja za proširenje proizvodnje. U opštini Foča su istakli da bez puteva nema ni sela, ni poljoprivredne proizvodnje.

Predviđene mjere

- povećanje podsticaja poljoprivrednim proizvođačima

- podrška u nabavci stoke

- formiranje zemljoradničke zadruge "Eko"

- unapređenje otkupa mlijeka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana