Više od 4.000 djece pripremljeno za polazak u školu

Agencije
Više od 4.000 djece pripremljeno za polazak u školu

Prijedor - Program pripreme za polazak u školu ove godine uspješno je prošlo oko 4.440 djece u 41 predškolskoj ustanovi i 79 škola u Republici Srpskoj, a namjera Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske jeste da se iz godine u godinu povećava broj djece u predškolskom obrazovanju i vaspitanju, prenose agencije.

Program pripreme za polazak u školu trajao je tri mjeseca, za njegovu realizaciju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i UNICEF izdvojili su 500.000 KM, a simbolično je završen danas u Osnovnoj školi “Branko Radičević” u Petrovu kod Prijedora.

- Istraživanja pokazuju da se sve ono što se propusti u periodu prije polaska u školu u obrazvnom smislu vrlo teško nadoknadi u kasnijim godinama, zbog čega je veoma bitno da se djeca što ranije uključe u bilo kakav vid organizovanog rada sa njima - rekla je viši stručni saradnik za predškolsko obrazovanje i vaspitanje u Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske Nataša Cvijanović.

Prema njenim riječima, zbog malog obuhvata djece predškolskim obrazovanjem i vaspitanjem, Republika Srpska je na dnu ljestvice, a strateško opredjeljenje resornog ministarstva je da se taj problem riješi i kroz programe pripreme za školu i druge predškolske obrazovne programe.

Direktor Osnovne škole “Branko Radičević” u Petrovu, u opštini Prijedor Milosava Pranić kaže da je u ovoj školi prvi put realizovan program pripremne nastave i da ga je pohađalo 22 od budućih 24 prvačića.

- Program je više nego koristan i za djecu i za učitelje, ali i za cijelu školu jer se djeca koroz program naviknu na rad u grupi, na atmosferu u školi i nauče dosta korisnih stvari koje im uveliko olakša školsko gradivo - rekla je Pranićeva i zahvalila resornom ministarstvu i UNICEF-u koji su omogućili realizaciju programa.

Program pripreme djece u godini pred polazak u školu Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske realizuje već tri godine. Prve godine programom je obuhvaćeno oko 2.000 djece, druge godine oko 3.000 djece, dok je ove godine obuhvat djece bio najveći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana