Više od 4.000 djece pripremljeno za polazak u školu

Više od 4.000 djece pripremljeno za polazak u školu 31.05.2013 14:23 | Agencije

Prijedor - Program pripreme za polazak u školu ove godine uspješno je prošlo oko 4.440 djece u 41 predškolskoj ustanovi i 79 škola u Republici Srpskoj, a namjera Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske jeste da se iz godine u godinu povećava broj djece u predškolskom obrazovanju i vaspitanju, prenose agencije.

Program pripreme za polazak u školu trajao je tri mjeseca, za njegovu realizaciju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i UNICEF izdvojili su 500.000 KM, a simbolično je završen danas u Osnovnoj školi “Branko Radičević” u Petrovu kod Prijedora.

- Istraživanja pokazuju da se sve ono što se propusti u periodu prije polaska u školu u obrazvnom smislu vrlo teško nadoknadi u kasnijim godinama, zbog čega je veoma bitno da se djeca što ranije uključe u bilo kakav vid organizovanog rada sa njima - rekla je viši stručni saradnik za predškolsko obrazovanje i vaspitanje u Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske Nataša Cvijanović.

Prema njenim riječima, zbog malog obuhvata djece predškolskim obrazovanjem i vaspitanjem, Republika Srpska je na dnu ljestvice, a strateško opredjeljenje resornog ministarstva je da se taj problem riješi i kroz programe pripreme za školu i druge predškolske obrazovne programe.

Direktor Osnovne škole “Branko Radičević” u Petrovu, u opštini Prijedor Milosava Pranić kaže da je u ovoj školi prvi put realizovan program pripremne nastave i da ga je pohađalo 22 od budućih 24 prvačića.

- Program je više nego koristan i za djecu i za učitelje, ali i za cijelu školu jer se djeca koroz program naviknu na rad u grupi, na atmosferu u školi i nauče dosta korisnih stvari koje im uveliko olakša školsko gradivo - rekla je Pranićeva i zahvalila resornom ministarstvu i UNICEF-u koji su omogućili realizaciju programa.

Program pripreme djece u godini pred polazak u školu Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske realizuje već tri godine. Prve godine programom je obuhvaćeno oko 2.000 djece, druge godine oko 3.000 djece, dok je ove godine obuhvat djece bio najveći.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica