Вишак радника градскe администрацијe у Требињу неће остати на улици

Р. Ми.
Вишак радника градскe администрацијe у Требињу неће остати на улици

Требиње - Градска администрација у Требињу има два пута више запослених него што је прописано новим Законом о локалној управи и самоуправи, због чега ће локална власт систематски рјешавати овај проблем како радници не би остали на улици.

Градоначелник Лука Петровић рекао је у петак након састанка са министром управе и локалне самоуправе РС Лејлом Решић да је нова градска власт затекла 344 радника, а да сада има 266 запослених и четири функционера, док по новом Закону о локалној управи и самоуправи тај број мора да буде сведен на 130 радника.

- Вишак радника ћемо рјешавати реорганизацијом, али и спроводити друге смјернице у складу са Законом. Сви одсјеци и одјељења који немају функцију менаџерског тима и не праве нове програме за рјешавање проблема грађана ће морати бити изван градске управе - навео је Петровић.

Он је најавио да ће већ на наредној сједници Скупштине града бити предложено да Цивилна заштита, као и неки одсјеци који су у вези са заштитом животне средине и безбједности грађана, изађу из градске управе. Петровић каже да то неће значити и смањење буџета за плате пошто је ријеч о градским установама.

Према ријечима министарке управе и локалне самоуправе РС Лејле Решић, Требиње је било локална заједница која је имала највише запослених у градској администрацији у РС.

- Није циљ да неко остане без посла, јер ти људи нису криви што неко раније није мислио на прави начин и створио проблеме. Са људима који су, евентуални, вишак радиће се системски, правиће се програми да им се обезбиједи стимулативна отпремнина, програми за самозапошљавање и слично, да не остану на улици - истакла је Решићева те подсјетила да је инспекција прије неколико мјесеци открила и 49 незаконитих радних мјеста у требињској градској администрацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана