Vatrometom u Višegraduu proslavili 9. januar i odali poštu Junaku Gagoviću

Srna
Vatrometom u Višegraduu proslavili 9. januar i odali poštu Junaku Gagoviću

Foča - Veličanstvenom bakljadom na Trgu 9. januara, uz ogromnu platnenu ikonu Svetog Stefana i vatrometima po cijelom gradu navijačka grupa “Delije Foča” i ove godine je obilježila Dan Republike Srpske.

Kao i prethodne dvije godine, tačno u 18.00 časova, kada su zvona sa obližnjeg Hrama Svetog Save označila početak večernje službe uoči Stefandana, navijači “Crvene zvezde” upalili su mnoštvo svjetlucajućih baklji, a ove godine su dodali i nekoliko vatrometa s kraja na kraj Foče, želeći da svi građani učestvuju u slavlju.

Ikonu dugu tridesetak i široku 12 metara navijači “Crvene zvezde” izradili su prije tri godine, kada su prvi put na ovakav način obilježili rođendan Srpske.

Navijači su raširili i dva transparenta, koja su posvetili pokojnom Draganu Gagoviću, koga su tačno prije 20 godina, 9. januara 1999. godine, iz zasjede na putu Ustiprača-Čajniče ubili pripadnici francuskog IFOR-a, dok je kao trener u kombiju vozio mlade karatiste.

Protiv Gagovića, koji je u posljednjem ratu bio šef fočanske policije, Haški tribunal je podigao optužnicu 1996. godine, tereteći ga po komandnoj odgovornosti, ali je ostala tajna zašto je morao biti ubijen, tim prije što je i među Bošnjacima, koji su ga cijenili kao časnog policajca, bilo svjedoka spremnih da svjedoče u njegovu odbranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana