Ватрометом у Вишеградуу прославили 9. јануар и одали пошту Јунаку Гаговићу

Срна
Ватрометом у Вишеградуу прославили 9. јануар и одали пошту Јунаку Гаговићу

Фоча - Величанственом бакљадом на Тргу 9. јануара, уз огромну платнену икону Светог Стефана и ватрометима по цијелом граду навијачка група “Делије Фоча” и ове године је обиљежила Дан Републике Српске.

Као и претходне двије године, тачно у 18.00 часова, када су звона са оближњег Храма Светог Саве означила почетак вечерње службе уочи Стефандана, навијачи “Црвене звезде” упалили су мноштво свјетлуцајућих бакљи, а ове године су додали и неколико ватромета с краја на крај Фоче, желећи да сви грађани учествују у слављу.

Икону дугу тридесетак и широку 12 метара навијачи “Црвене звезде” израдили су прије три године, када су први пут на овакав начин обиљежили рођендан Српске.

Навијачи су раширили и два транспарента, која су посветили покојном Драгану Гаговићу, кога су тачно прије 20 година, 9. јануара 1999. године, из засједе на путу Устипрача-Чајниче убили припадници француског ИФОР-а, док је као тренер у комбију возио младе каратисте.

Против Гаговића, који је у посљедњем рату био шеф фочанске полиције, Хашки трибунал је подигао оптужницу 1996. године, теретећи га по командној одговорности, али је остала тајна зашто је морао бити убијен, тим прије што је и међу Бошњацима, који су га цијенили као часног полицајца, било свједока спремних да свједоче у његову одбрану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана